Novosti Sport Događanja

U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!"

16.04.2021. / Petar Brnada

Velikogorički Tržni centar koji se nalazi u samom srcu grada iz dana u dan sve više i više propada i, žalosno je reći, umjesto na ponos, postaje pravo ruglo grada. Čini se kako je i vlasnik Željko Žužić digao ruke od svega. Građani koji tamo zalaze, kao i najmoprimci koji ondje svakodnevno obavljaju svoj posao više ne žele šutjeti, u nadi da će po pitanju neodržavanja Tržnog centra netko napokon nešto poduzeti. Kap koja je za njih prelila čašu doslovno su kapi prljave vode koje su im iz starih cijevi počele padati po glavama.

Danas je, naime, već peti otkako iz cijevi za odvodnju curi voda i to, kako nam kažu, pomiješana s kanalizacijom jer je došlo do zaštopavanja cijevi. Upravo zabrinuti građani te korisnici tog prostora pozvali su nas da dođemo te da se sami uvjerimo u njihove riječi. A zaista, ono što smo tamo zatekli previše je i za kakvu stočnu tržnicu na periferiji grada, a kamoli za jedan tržni centar šestog po veličini grada u Republici Hrvatskoj.

-Ovo je katastrofa, ovako se nije živjelo ni u srednjem vijeku kako mi ovdje živimo na tržnici. Voda pomiješana s kanalizacijom curi već peti dan i nitko ništa ne poduzima. Ovo je katastrofa, moramo paziti da nam ne padne na glavu. Ne znamo je li to kanalizacija ili voda. Moramo paziti zbog goluba da nam njihov izmet ne pada na glavu pa sada i na kanalizaciju i tako dalje- govore nam frustrirani prodavači kojima je jednostavno prekipjelo.

Kada se spustite niz stepenice, gotovo je nemoguće izbjeći kante, kartone i kašete razbacane po podrumu u koje se, evo, i jutros slijevala voda. Na koju god stranu krenuli, nećete izbjeći kapi te prljave žućkaste vode, a vlasnici okolnih poslovnih prostora iskreno su zgroženi novim problemom na koji još uvijek nitko ne reagira. Koliko je uistinu kritično, najbolje govori činjenica da u jedan veliki trgovački lanac gotovo ne možete ni ući, a da vas ne pošprica voda, no još žalosnije je to što je unutar trgovine stanje još kaotičnije.

-Živo ruglo, gledajte na što sve liči. Tamo u dućanu je još najgore, njima kapa po blagajnama. Bili su jučer i kao odštopavali, a da li će danas doći ne znamo. Navodno je negdje zaštopana kanalizacija. Jedna gospođa je ostala bez struje, a boji se uključiti sklopku jer stalno izbacuje. A račune znaju slati - kazao nam je jedan prodavač još u četvrtak kada smo prvi put zašli u podrum tržnog centra.

Svoje ogorčenje trenutnom situacijom i potpunim nemarom za cijeli taj prostor nije krila ni njegova „susjeda“ koja tamo posluje već duže od 20 godina, odnosno od samog otvorenja centra.

-Ako plaćamo pričuvu, ako nam svaki mjesec uredno dolaze računi onda bi to Žužić i trebao održavati kao Tržni centar jer je u njegovom vlasništvu. Plaćamo svoje režije, pa zajedničke režije, struju, vodu, pričuvu i ovo dobivamo zauzvrat da curi po nama. Smeta nas sve, od prljavštine do stepenica koje ne rade tri tjedna i nitko ih ne popravlja. Na taj način mi gubimo mušterije. Tko će ići dolje da golubovi vrše nuždu po tebi? Ovo je katastrofa, ovako se nije živjelo ni u srednjem vijeku kako mi ovdje živimo na tržnici. Voda pomiješana s kanalizacijom curi već danima i nitko ništa ne poduzima- vidno rastresena kazala nam je prodavačica.

Oboje nam pričaju da se niti na dostavnu rampu vrlo često ne može jer tamo vode bude do koljena, a lift svako malo zablokira pa ne radi.

-Na dostavi je također živo ruglo, tamo se stvara prava kuga od smeća. Tri dana dostavni kamioni nisu mogli sići dolje, to jest jesu mogli kamioni ali su ljudi morali nositi čizme do koljena. Davno prije kada je tu bio Mercator to se još i čistilo. Ovo ovdje je živa boleština, a kada dođe toplije vrijeme smrad je nepodnošljiv i onda je još puno gore. Ova voda nema kamo odlaziti. Riknule su pumpe bile, sada jedna radi pa nema vode, ali ovo nitko ne čisti. Nas je strah da će doći inspekcija i sve zatvoriti, a nama je stalo do posla jer tu zarađujemo svoj kruh- zabrinuto su nam kazali.

Na koju god stranu podruma krenuli iz svojih prodavaonica, radionica i obrta izlazili su nezadovoljni vlasnici i radnici te nas pozivali da fotografiramo uvjete u kojima rade.

-Tu su i ormarići sa strujom i tog nas je još najviše strah. Nitko to ne održava dok mi uredno sve plaćamo, ovo je kaos kao što vidite iz priloženog. I sada vi trebate raditi u ovakvim uvjetima, a mušterije nam odlaze jer ih ovo nikako ne privlači. Najveći problem je neurednost, nitko ne čisti. Tu sam 21 godinu od otvorenja i ovo je totalni kaos- kazala nam je vlasnica jednog obrta u podrumu centra.

A iako na katu Tržnog centra trenutno ništa ne curi, nemojte misliti da je gore situacija bolja. Cijeli prostor doslovce je prekriven ptičjim izmetom kojega tamo ima na hrpama. Uz sve dodajte brojne napuštene poslovne prostore, razbijena i išarana stakla izloga, ali i fekalije čiji se miris intenzivno osjeti u zraku pa ćete dobiti punu sliku onoga što krije prostor koji se nalazi u samom srcu grada.

Nemoguće je obići centar i ne primijetiti krovove i tende okolnih kioska i štandova doslovce zatrpane ptičjim izmetom, a ako se poželite pokretnim stepenicama vratiti na gornji dio, ni to nećete moći učiniti jer su van funkcije već tjednima.

-Dokle ćemo ovo trpjeti? Dokle ćemo živjeti i raditi u prljavštini, okruženi izmetom i štakorima, a sada i ovom prljavom vodom?  Dokle će zapravo cijeli ovaj centar, ali i cijeli grad biti taocem jednog čovjeka kojega očito nitko ne može pozvati na red- pitaju se prodavači i obrtnici koji će, kako sada stoje stvari, sasvim sigurno i sutra, a tko zna koliko još dana, provesti radeći u takvom okruženju.

Neslužbeno doznajemo tek da postoji interes ozbiljnog stranog investitora, odnosno tvrtke koja je već preuzela neke slične objekte u Hrvatskoj, no sve će u konačnici ovisiti o većinskom vlasniku Žužiću.

Galerija slika

U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!" U podrumu Tržnog centra cijeli tjedan curi iz cijevi: "Nitko ne reagira, ovo je ruglo grada!"

Podijeli