Novosti Sport Događanja

Stanari Kolareve 21: Oteli su nam naknadu od GSM antene!

07.04.2021. / Redakcija

Stambena zgrada br. 21 u ulici Slavka Kolara na svome krovu ima HT-ov GSM odašiljač postavljen još 1997.godine, a za kojeg je prema ugovoru svake godine prihodovala do 40 000 kuna. No, nakon 2018. suvlasnici su, zbog prijave za sufinanciranje projekta energetske obnove, taj prihod morali podijeliti na susjednih pet ulaza u Kolarevoj; 19,21,23,25 i 27, s kojima čine jedan objekt, i to prema kvadraturi. Sada već bivši predstavnik stanara za ovaj slučaj krivi Gradsko stambeno gospodarstvo tvrdeći da im bez ikakvog dogovora i ugovora taj novac otet. Danas je ovaj problem predstavio javnosti u čemu mu je podršku dao i MOST-ov kandidat za gradonačelnika Ivan Bekavac odazvavši se njegovom pozivu.

O problemima koji su nastali oko prihoda od zakupa detaljno je okupljene informirao Nenad Pantović, inače bivši predstavnik suvlasnika stambene zgrade na adresi Slavka Kolara 21 koji je na tu dužnost dao ostavku 1. ožujka ove godine, a tvrdi da je krivnjom GSG-a s knjigovodstvenog stanja zgrade 21 uskraćen godišnji prihod od zakupa prostora za repetitor.

Na stambenoj zgradi Slavka Kolara 21 postavljena je bazna postaja GSM pokretne komunikacijske mreže tvrtke Hrvatski Telekom d.d. iz Zagreba, smještene na djelu krova zgrade, iznad stubišta, za smještaj antenskog prihvata, a u strojarnici dizala smještena je elektronička komunikacijska infrastruktura. Za to je zgrada primala u početku 320 eura mjesečno, a od 2008. godine 450 eura mjesečno. Problemi su nastali kada su radi energetske obnove ulazi 19,21,23,25,27 vođeni kao jedan objekt čime su ubrzo sredstva „proglašena” zajedničkima i raspoređena na sve ulaze po „kvadratu”.

-Kad je započela energetska obnova uvjeravali su nas da bude jedan predstavnik suvlasnika stanara i predložili su mene iako se nisam htio time baviti. U sklopu projekta zgrade od 19 do 27 vođene su kao jedna zgrada. Otkad je završila obnova sredstva od zakupa skinuta su s računa jer se netko, odnosno Stevo Goršeta, sjetio da bi se to moglo skinuti s knjigovodstvenog stanja zgrade 21 i podijeliti na sve ulaze, 19, 21,23,25 i 27. Takvom odlukom s.z. Slavka Kolara 21 pripalo je tek 6.527,17 kuna. To se nastavilo i 2019. i 2020, vjerojatno će tako biti i nadalje kroz godine - tvrdi Pantović optuživši da je ulaz 21 time oštećen.



I sam je predlagao da se novac koji zgrada 21 prihoduje od odašiljača raspodijeli na sve zgrade, no ne prema kvadraturi već po principu 50:50 pri čemu bi se zgrada na kojoj je odašiljač ostvarila 50% iznosa, a ostala polovica rasporedila bi se na preostala četiri ulaza. No o toj raspodjeli sredstava nije bilo govora, niti se o tome pitalo suvlasnike koji bi i takvu ideju svojim potpisom trebali odobriti. Na posljetku je do podjele ipak došlo, no na način koji nikako ne odgovara stanarima na ulazu 21.

-Evidentno je da s.z. Slavka Kolara 21 koja ima važeći Ugovor o zakupu do 2022. godine i na čijoj je zgradi sva skalamerija prima najmanji godišnji novčani iznos na konto najma dijela krova i prostorije za smještaj telekomunikacijske opreme. Samo za ilustraciju, zgrada na broju 23 prima po godini iznos od cca 12.300,00 kuna i to samo zato što ima nesmetan pogled na odašiljač. Jasno, taj nesmetani pogled imaju i ulazi 19, 25 i 27, a mi na čijoj je zgradi antena smo najmanje dobili i u tom periodu smo izgubili 100 tisuća kuna kao suvlasnici zgrade - pojašnjava Pantović.

Pantović zaključuje kako je u “brak energetska obnova” njihova zgrada  donijela izvanredni prihod od GSM stanice te bi on trebao biti na raspolaganju ulazu 21, a sadašnji status quo paše svima osim zgradi 21 jer su sredstva podijeljena na sve ulaze. Spomenimo i da je Pantović potpisao desetogodišnji Program rada koji je pripremio GSG V. Gorica.

- Zbog velike žurbe, hitnoće, za koju je također odgovoran Upravitelj, vjerujući da nema ništa sporno ja jesam potpisao Programe rada. Promišljajući sada s ove distance slobodno mogu reći, siguran sam da mi je Upravitelj GSG Velika Gorica d.o.o.Velika Gorica, Odluku podvalio, progurano ispod mog radara koncentracije i pažnje, dobio moj potpis i pečat kao predstavnika suvlasnika i za stavku koju nikad ne bi potpisao kao izdvojenu - tvrdi Pantović koji je nakon sastanaka u GSG-u koji nisu urodili dogovorom podnio ostavku na mjesto predstavnika.



MOST podržao predstavnika ulaza 21

Podršku stanarima zgrade Slavka Kolara 21 i gospodinu Nenadu Pantoviću došao je dati MOST-ov kandidat za gradonačelnika Ivan Bekavac, koji se, prema riječima gospodina Pantovića jedini odazvao na njegov poziv predstavljanju ovog problema. Bekavac je poručio da ovakvih slučajeva u Velikoj Gorici ima još te da se mora ispraviti postupanje GSG-a prema suvlasnicima stambenih zgrada.

-Upravo zahvaljujući ljudima poput vas kakvih ima, vjerujem puno, suvlasnici imaju šanse othrvati se samovolji Gradskog stambenog gospodarstva jer ne može se drugačije zvati postupak kojim ste vi suvlasnici ove stambene zgrade ostali bez vaših 100 000 kuna, bez ikakve pisane odluke o istome, bez ispravnih zapisnika, sastanaka na kojima se o tome raspravljalo, a da ne govorim o svemu onome što opterećuje dodatno, poslovanjem Gradskog stambenog gospodarstva. Ovdje smo imali prilike čuti o obnovi i svemu što se zbivalo mimo utvrđenih propisa i pravila postupanja, a o odgovornosti predstavnika stanara i samih suvlasnika trebalo bi daleko više govoriti negoli se govori. Svakako ću se zauzeti u mandatu gradonačelnika i ispravit ću iskrivljeno postupanje GSG-a i ispravit ću štetu koju su uprave GSG-a nanijele poslovanju GSG-a i štetu koju su time nanijeli Gradu Velikoj Gorici jer nepovjerenje koje nažalost brojni naši sugrađani imaju prema GSG-u, a javljaju mi često o tome, to nepovjerenje se mora ispraviti jer GSG je javna gradska tvrtka koja služi nama i mora početi tako postupati-poručio je Ivan Bekavac.

Galerija slika

Stanari Kolareve 21: Oteli su nam naknadu od GSM antene! Stanari Kolareve 21: Oteli su nam naknadu od GSM antene! Stanari Kolareve 21: Oteli su nam naknadu od GSM antene! Stanari Kolareve 21: Oteli su nam naknadu od GSM antene! Stanari Kolareve 21: Oteli su nam naknadu od GSM antene! Stanari Kolareve 21: Oteli su nam naknadu od GSM antene!

Podijeli