Novosti Sport Događanja

FOTO Gimnazijalci u ružičastim majicama poručili: 'U našoj školi nema mjesta nasilju!'

24.02.2021. / Petar Brnada

Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima danas su obilježili i učenici Gimnazije Velika Gorica. Svake godine Dan ružičastih majica održava se zadnje srijede u veljači, a gimnazijalci su mu se pridružili tako što su i oni u školu na današnji dan odjenuli ružičasto i tako poslali poruku međusobne tolerancije, poštivanja i suzbijanja svakog oblika nasilja među svojim vršnjacima.

Uz odijevanje u ružičasto, tim povodom gimnazijalci su izradili i plakate s prigodnim porukama kojima su jasno istaknuli da za nasilje nema opravdanja. Gimnazijalka Marija Mikulin iz 2. a razreda rekla nam je da je danas u ružičastoj majici jer podupire dječaka koji je obukao majicu pa na kraju ostao izložen nasilju.

-Napravili smo plakate i svi smo se obukli u roze majice. Na sreću nisam svjedočila situacijama vršnjačkog nasilja, a nadam se da nikada i neću. Vjerujem da je moja škola mjesto nulte tolerancije na nasilje- kazala nam je Marija koja je u pratnji prof., dipl. bibl. Helene Podvorac, i prof. mentor Oliete Horvat Kardoš, rado obilježila današnji dan.

Uz Mariju je danas ružičastu majicu hrabro obukao njen školski kolega Antonio Bradić i tako bio primjer muškim kolegama koji se ipak rjeđe odlučuju za nošenje ružičastog na Dan ružičastih majica, pa su tako i danas dečki ostali u manjini u odnosu na cure.

-Odlučio sam danas obući rozu majicu zato što mislim da je to malo djelo koje može promijeniti svijet na neki način. Pokazuje kako zajedno možemo srušiti neke rodne norme i kako boje u stvari nemaju spol. Svatko treba nositi što god želi, bilo koju boju na sebi, a time također sudjelujemo u borbi protiv nasilja. Vjerujem da možemo to skupa promijeniti ako želimo- otkrio nam je Antonio također uz poruku da u njegovoj školi definitivno nema mjesta nasilju.

Nije ovo prvi puta da je velikogorička gimnazija obilježila Dan ružičastih majica. Rade to godinama unatrag, a uz to već duže vrijeme aktivno sudjeluju i u drugim inicijativama i projektima koji imaju za cilj prevenciju svakog oblika nasilja.

-Gimnazija Velika Gorica kontinuirano radi na sprječavanju nasilja i zapravo smo škola koja ima nultu stopu nasilja. Uključeni smo čak bili i u EU projekte koji su se bavili prevencijom nasilja „White rose“ gdje smo bili među članovima sedam zemalja iz Europske unije i tako dijelili iskustva i pokušali što više metoda, izazova i iskustava podijeliti i na taj način prevenirati svaki oblik nasilja- rekla nam je, Brankica Žugaj, ravnateljica Gimnazije Velika Gorica, naglasivši da u Gimnaziji zaista nema nasilja te da će predano raditi na tome da to cijelo vrijeme ostane tako.

Inače, cijela priča oko Dana ružičastih majica datira u 2007. godinu kada su jednog kanadskog srednjoškolca maltretirali njegovi vršnjaci iz razloga što je u školu došao u ružičastoj majici koju je obukao u znak podrške majci koja je oboljela od karcinoma dojke. Nakon toga njegovi prijatelji idućih dana također su u školu dolazili odjeveni u ružičaste majice, kupovali ih, pa dijelili drugim vršnjacima.

Odlukom Hrvatskog sabora 17. veljače 2017. godine izglasan je Dan ružičastih majica kao Nacionalni dan borbe protiv nasilja nad vršnjacima koji će se održavati svake zadnje srijede u veljači.

Galerija slika

FOTO Gimnazijalci u ružičastim majicama poručili: 'U našoj školi nema mjesta nasilju!' FOTO Gimnazijalci u ružičastim majicama poručili: 'U našoj školi nema mjesta nasilju!' FOTO Gimnazijalci u ružičastim majicama poručili: 'U našoj školi nema mjesta nasilju!'

Podijeli