°C 12

HAC pronašao način da dovrši A11?

08.10.2020.

Ivana Ćurić

Četrnaest godina nakon početka gradnje još nema datuma konačnog završetka A11, autoceste od Zagreba do Siska, no nagađanja o ovim aktivnostima nije nedostajalo ovih dana u medijima.

Predsjednik Uprave Hrvatskih autocesta Boris Huzjan na okruglom stolu u sklopu Dana hrvatske komore inženjera građevinarstva pojasnio je kako rade na tome da izgradnju obilaznice Novog Vinodolskog financiraju sredstvima iz fonda EU 'Konkurentnost i kohezija'. Ako bi u tome uspjeli, sredstva koja su bila namijenjena za taj projekt, prenamijenili bi za izgradnju posljednjeg dijela autoceste Zagreb - Sisak", piše Jutarnji list.

O aktualnostima na dovršetku ove "turopoljske" autoceste kojom je prošle godine prošlo 1,7 milijuna vozila više smo nastojali doznati od HAC-a. Kao što je poznato, na jednom kraju ove autoceste, onom zagrebačkom, čeka se izgradnja nadvožnjaka preko Ranžirnog kolodvora gdje je početak radova prema posljednjim informacijama bio predviđen za kraj ove godine, no izgledno je da tomu neće biti tako. Novi nadvožnjak planira se spojiti na produžetak rekonstruirane Sarajevske ulice koja bi trebala dobiti i tramvajsku prugu, a što je u nadležnosti Grada Zagreba.

- Kako je predmetni zahvat kao jedinstvena prometna cjelina dijelom u nadležnosti Hrvatskih autocesta a dijelom u nadležnosti Grada Zagreba, potpisan je Sporazum o zajedničkoj suradnji na provedbi predmetnog projekta. Za nadvožnjak preko Ranžirnog kolodvora sa spojem na Sarajevsku ulicu trenutno se provode aktivnosti na izmjeni glavnog projekta kako bi se mogao predati zahtjev za izmjenu građevinske dozvole (izmjena posebnih uvjeta HŽ Infrastrukture u svrhu racionalizacije troškova). Također se radi novelacija studije izvedivosti, što je u završnoj fazi, te otkup zemljišta-rekli su nam iz HAC.

Ni na sisačkom području još nije dovršen otkup zemljišta


Na južnom kraju A11, onome u Sisku, preostalo je dovršiti autocestu od Lekenika do Siska. Temeljem Zaključka Vlade Republike Hrvatske, Hrvatske autoceste d.o.o. i Hrvatske ceste d.o.o. su sklopile Sporazum o financiranju i izgradnji dionice Lekeknik – Sisak. Predmetnim Sporazumom definirane su međusobne obveze vezane za dovršetak izgradnje dionice te je predmetni projekt podijeljen u dva dijela: autocestu od čvora Lekenik do čvora Sisak (u nadležnosti Hrvatskih autocesta d.o.o.) te spojnu cestu od čvora Sisak i ulaz u grad Sisak (u nadležnosti Hrvatskih cesta d.o.o.).

-Hrvatske autoceste d.o.o. trenutno provode aktivnosti na zaštiti i prelaganju postojećih instalacija na oba dijela te su započele aktivnosti na otkupu zemljišta na dijelu u nadležnosti Hrvatskih autocesta. Sve ostale aktivnosti vezane za izgradnju spojne ceste i ulaza u grad Sisak provode Hrvatske ceste-odgovorili su iz HAC-a te dodali kako će se daljnja dinamika za oba projekta definirati u narednom Programu građenja i održavanja javnih cesta za razdoblje od 2021. – 2024. godine.

Galerija slika

HAC pronašao način da dovrši A11? HAC pronašao način da dovrši A11? HAC pronašao način da dovrši A11?