°C 2

VG ČISTOĆA: Očistili deponij na Sajmištu, sutra uz kante preuzet će i dodatnu vreću

11.08.2020.

Juraj Odrčić

Divlji deponij koji je niknuo na goričkom sajmištu, odmah uz reciklažno dvorište, očišćen je tijekom današnjeg dana. Djelatnici VG Čistoće uklonili su sav otpad koji se tamo posljednjih dana iskrcavao, očito provocirajući i samu tvrtku kako odmah uz reciklažno dvorište nastaje divlje odlagalište. No, posebnost ovog divljeg odlagališta je ta što se ono nalazi na privatnom zemljištu, pojasnili su nam danas iz VG Čistoće.

Je li ovo divlje odlagalište reakcija građana na prošlotjednu situaciju kada je VG Čistoća „iznenadila“ svoje korisnike usluga odvoza otpada tako što je 5. kolovoza na državni praznik Dana pobjede i domovinske zahvalnosti normalno odvozila miješani komunalni otpad? Naime, u nizu naselja, a među njima i Kurilovcem, prošlih je godina praksa bila da ako je dan odvoza miješanog otpada neradni dan, smeće će se odvesti prve subote.

- U objavljenoj Obavijesti o odvozu otpada na blagdane u 2020. godini, vidljivom i na našim internetskim stranicama, naglasili smo kako se, izuzev Nove godine, Božića i Uskrsnog ponedjeljka, na sve ostale državne praznike i blagdane odvoz otpada vrši po redovnom rasporedu. Tako su i po redovnom rasporedu i 5. kolovoza naše ekipe krenule na teren u 6 sati ujutro – saznali smo iz VG Čistoće koja zbog većeg obima posla od ove godine vrši odvoz i na praznike.

Kako mnogi građani nisu očekivali da će se otpad odvesti nisu niti večer prije stavili kante na cestu, a zbog toga su ujutro kamioni praktički projurili ulicama pa tamo gdje obično budu u 9 sati ujutro već su prošli prije 7. Građani su se stoga neugodno iznenadili kada su kante koje su izvadili na cestu u subotu ostale neispražnjene.

- Zbog ove izuzetne situacije, sutra  12. kolovoza, naši djelatnici će preuzeti uz otpad iz kante za miješani otpad i otpad iz dodatne vreće – doznajemo iz VG Čistoće.

Bila je ovo prilika da od direktora VG Čistoće Ivana Raka zatražimo informaciju kada se očekuje nastavak podjele kanti za razvrstavanje otpada.

- Kao što smo već komunicirali sam natječaj javne nabave dodatnih spremnika za razvrstavanje otpada provodi Fond za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost, kojemu je prvi natječaj poništen te iščekujemo završetak ponovljenog natječaja. Iako smo zbog toga odgodili uvođenje novog sustava kojim želimo povećati udio u razvrstavanju i time recikliranju otpada, moramo biti svjesni da smo sami krenuli u nabavu dodatnih spremnika to bi naše građane koštalo 8 milijuna kuna koliko bi platili te kante. Ovako toga troška nema, a cijena je zapravo čekanje da spremnici stignu – rekao nam je direktor Rak.