Novosti Sport Događanja

U KUD-u N. Čiče ozbiljno se radi: Krenula provedba 1,6 milijuna kuna vrijednog projekta 'Društveni centar'!

01.06.2020. / Petar Brnada

S današnjim danom i službeno je započela provedba projekta „Društveni centar Novo Čiče“ koji provodi KUD Čiče Novo Čiče u partnerstvu s Gradom Velikom Goricom i Udrugom ZAMISLI.

Predsjednik KUD-a Čiče Novo Čiče, Stipo Duvnjak je 29. svibnja 2020. godine, u Palači Dverce na svečanoj dodjeli potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava za njegovu provedbu.

Projekt je odobren u sklopu poziva Prostori sudjelovanja – razvoj programa revitalizacije prostora u javnom vlasništvu kroz partnerstvo OCD-a i lokalne zajednice, a sufinancira ga Europska unija iz Europskog socijalnog fonda u okviru Operativnog programa Učinkoviti ljudski potencijali 2014.-2020. Ukupna vrijednost projekta je 1.688,932,01 kuna, a provodit će se kroz dvije godine.

Kroz projekt želi se postojeća Pučka stara škola pretvoriti u Društveni centar i time nadograditi postojeće aktivnosti Kulturno umjetničkog društva „ČIČE“ Novo Čiče pokretanjem društvenog centra kao javnog prostora koji će svim članovima zajednice pružiti mogućnost okupljanja kroz niz različitih aktivnosti, socijalnu podršku, informiranje o pitanjima važnim za kvalitetu života građana. 

-Očekivanja su velika, nakon svih tih malih projekata skupljanja iskustava ovo je stvarno jedan veliki projekt i predstavlja krunu našega rada. Očekujemo da ćemo život u našoj zajednici podići na razinu više i da ćemo ljudima dati ono što im treba i da ćemo za naše društvo kupiti opremu koja nam nedostaje te da ćemo s ovom provedbom projekta steći preduvjete za veće projekte i za veći razvoj društva. Ovo je naš prvi službeni radni dan. Predsjednici udruga već su čuli da smo dobili sredstva te su pokazali interes. Najbitnije je da tu nema ljubomore i zavisti nego svi razumiju da je ovo veliki uspjeh za jedno malo društvo, a i za sam grad Veliku Goricu- kaže predsjednik KUD-a Novo Čiče, Stipo Duvnjak.

Projektne aktivnosti usmjerene su na slijedeće kategorije društva: mlade osobe, starije osobe 54 +, osobe sa invaliditetom i već postojeće korisnike društva. Svi zainteresirani građeni imat će priliku uključiti se na početnoj konferenciji u lipnju na kojoj ćemo predstaviti projekt i organizirati okrugli stol kako bi raspravili o potrebama i interesom mještana za definiranje tema na tematskim radionicama.

-KUD je na sebe preuzeo provedbu više radionica. Imat ćemo plesne, pjevačke, tamburaške radionice kao i radionice tkanja i vezenja što je jako bitno zato što se s provedbom ovog projekta paralelno gradi i naš kulturno-edukativni centar gdje bi ovo stečeno iskustvo u tkanju mogli samo prenijeti u taj centar- rekao je Duvnjak dodavši da je ovo ujedno i poziv svih udrugama lokalne zajednice i grada da se slobodne jave na ovakve projekte. Uvijek će se naći oni kao Svjetlana koji će pomoći iskustvom i savjetima, dodao je.

-Ja također imam strah i nije mi svejedno, to su ogromna sredstva, ali kada vam netko hoće pomoći puno je lakše. Nadam se da ćemo nakon provedbe ovog projekta od dvije godine i mi biti sposobni pomoći nekoj našoj lokalnoj udruzi da napiše neki veliki projekt-poručio je Duvnjak.

Svjetlana Marijon, predsjednica Udruge Zamisli i voditeljica projekta Društveni centar Novo Čiče kaže da su ovim projektom odgovarali na poziv koji je bio zamišljen da potiče suradnju lokalne zajednice, više udruga i lokalne samouprave odnosno Grada Velike Gorice.

-Mi smo imali puno kreativnosti u tom natječaju, ali smo vidjeli priliku da možemo nastaviti aktivnosti koje smo prije radili zajedno. Udruga Zamisli imala je iskustvo suradnje s Gradom Velikom Goricom i KUD-om Čiče jer smo u 2016. godini otvorili info centar za mlade. Tada smo mi kao Udruga bili nositelji, a KUD nam je bio partner kao i Grad Velika Gorice i bilo je to jedno jako lijepo iskustvo i suradnja, no projekt nije nastavljen zato što smo mi udruga koja nije bila registrirana u Gorici nego u Zagrebu i sljedeće godine naša projektna prijava nije prošla na ocjenjivanju, a službeno nam je potvrđeno da se potiče ulaganje u udruge koje djeluju u lokalnim zajednicama gdje su i osnovane. Nama je to teško palo zato što smo te godine imali u provedbi i Volonterski centar Velika Gorica koji se razvijao i rastao te povezivao različite institucije i udruge i pokrenuo niz volonterskih akcija. Na neki način digli smo lokalnu zajednicu i taj negativan odgovor za info centar da nije dobro da udruge provode projekt, a ne djeluju u tom području, u biti je bio dosta demotivirajući. No s druge strane smo onda i poticali KUD da u svoj statut posebno definira mlade jer bi bilo šteta da sve što smo pokrenuli stane i prestane jer u Velikoj Gorici ne postoji aktivna udruga koja se specifično bavi mladima- pojasnila je predsjednica Udruge poteškoće s kojima su se susretali.

-Iskreno, sada kada bismo otvorili debatu ja bih branila tezu da nije bitno otkuda udruge dolaze nego što udruge rade i kako rade za tu lokalnu zajednicu u koje su došle raditi. Danas smo tu, promijenili smo uloge; KUD je prijavitelj, a mi smo partneri. Naš dosadašnji rad u smislu da imamo iskustva u provedbi europskih projekata, tada kada smo pisali projekt mi smo radili na centru za mlade grada Zagreba koji je programski i organizacijski nešto slično. Tu smo bili spremni sve svoje znanje i iskustvo prenijeti KUD-u kao našem partneru- dodala je Marijon.

Kako kaže, činjenica da su u KUD-u promijenili statut i posebno definirali mlade da bi uspjeli zadovoljiti administrativne kriterije za natječaj Ministarstva za lokalne info centre i općenito rad s mladima, najbolje pokazuje rast i razvoj KUD-a i spremnost organizacije da se prilagodi okolnostima koje zahtijevaju korisnici.

-Očekujem da lokalna zajednica prepozna aktivnosti i prilike koje se nude kroz projekt, da nas ne gledaju samo kroz novac koji se dobije jer će dio novca biti usmjeren u infrastrukturu, opremu, sredstva te zapošljavati najmanje tri osobe. To su veliki novci, ali kada se rasporede na sve te troškove i podjeli na 24 mjeseca nije puno, a u principu je jedna velika korist za zajednicu jer osigurava stručnu podršku za različite programe u koje će se stanovništvo moći uključiti- zaključila je voditeljica projekta.

Kroz cijelo vrijeme provedbe projekta planiraju se provoditi slijedeće radionice: Folklorno plesna radionica, Folklorno tamburaška radionica, Folklorno pjevačka radionica, Računalne radionice, Radionice sjetve i prerade lana, tkanja i veza. U okviru provedbe ovog projekta fokus je na osposobljavanju lokalne zajednice za participativni pristup koji će omogućiti dugoročnu održivost upravljanja javnim resursima i na stvaranju preduvjeta za realizaciju samoodrživosti Društvenog centra Novo Čiče.   

Podijeli