°C 22

Turopoljci utvrdili datum osnivanja Plemenite opčine turopoljske

27.05.2020.

Petar Brnada

Na naslovnici nove knjige "Povijest Plemenite općine turopoljske" nalazi se povelja bana Nikole izdana 26. svibnja 1278. godine.

Turopoljski župan Ladislav Gumzinin zatražio je na saboru Kraljevstva Slovinskog (congregationem regni Sclavoniae), koji je slovinsko-hrvatski ban Nikola Guthkeled sazvao 9. svibnja 1278. godine i na kojem su ravnopravno sudjelovali hrvatski plemići i jobagioni, da se uobičajenim postupkom, temeljem starog običajnog prava, na saboru utvrde i zapišu prava i slobode koje žitelji rodovske župe Turovo polje odvajkada uživaju i da se izda odgovarajuća isprava.

Pred okupljenim sveukupnim plemstvom ban Nikola je obavio obred predviđen u običajnom pravu i to tako da je okupljenim plemićima postavljao pitanja vezana uz prava i povlastice koje su Turopoljci odvajkada uživali, na što su se prisutni plemići glasnim izvikivanjem o tome izjašnjavali. Tako je aklamacijom hrvatsko plemstvo priznalo Turopoljcima da „od nezapamćenog vremena“ uživaju sva svoja povijesna prava. U ispravi bana Nikole izdanoj 26. svibnja 1278. godine ta su stara prava i slobode zapisana u obliku statuta, pa je turopoljski župan Ladislav Gumzinin zatražio od kralja Ladislava IV. da i on potvrdi njihove stare sloboštine, što je on sljedeće 1279. godine napravio.

Odlučnost i mudrost turopoljskog župana Ladislava Gumzinina, i potvrda slovinsko-hrvatskog plemićkog sabora da je župa Turovo polje odvajkada bila slobodna i da je uživala sva prava i slobode, zatim isprava bana Nikole, u kojoj su ta prava zapisana, predstavljaju onaj glavni temelj na kojem je župa Turovo polje i posljedično tome Plemenita općina turopoljska gradila i sačuvala svoj opstanak. (I.R., PPPOT 2020.)

Više o bogatoj povijesti Turopolja i njegovih žitelja pronađite u novoj knjizi „Povijest plemenite opčine turopoljske“ autora Ivana Rožića.

Knjiga se po cijeni od 150 kuna može nabaviti od ponedjeljka, 25. svibnja, na info pultu POUVG-a odnosno u uredu Plemenite općine turopoljske u zgradi velikogoričkog kina. Svečana promocija knjige bit će 2. lipnja, a do tada ćemo imati već i prve kritike ovog izdanja.