Novosti Sport Događanja

Prvo testiranje obavljeno, iduće u subotu: HNS pokriva troškove

19.05.2020. / Damir Žbulj

U ponedjeljak poslijepodne obavljeno je prvo testiranje igrača i osoblja HNK Gorica na SARS-CoV-2.

Tajnik Zdravstvene komisije HNS-a dr. Tomislav Vlahović i fizioterapeut Domagoj Prnjak stigli su na velikogorički Gradski stadion te su uzeli 'briseve' nazofarinksa igračima prve momčadi i članovima stručnog stožera.

Testiranje se prema odluci HNS-a provodi na ukupno 35 osoba, a iduće testiranje slijedi za pet dana kada će se osim uzimanja uzorka brisom za dijagnostiku COVID-19, uzeti i uzorak krvi.

Testiranjem prvoligaških klubova stvaraju se preduvjeti za nastavak natjecanja, a u drugoj pripremnoj fazi prije povratka na travnjake, provodit će se i organizirani pregledi za igrače.

"Svi prvoligaši dostavili su osobne podatke i popunjene pojedinačne upitnike za testiranje a klub je također dostavio i zajednički upitnik o zdravstvenom stanju testiranih osoba. Gorica je imala prvo testiranje u ponedjeljak, a drugo će biti u subotu 23. svibnja, a ostala testiranja provesti će se kada krene nastavak prvenstva. Planirana su ukupno četiri testiranja, a konačna je odluka da se u ovoj fazi iz svakog kluba testira po 35 osoba (igrači i stručni stožeri). Pored testiranja, provodit će se i organizirani pregledi za igrače tijekom pripremne faze 2, tako da sva testiranja budu gotova prije početka natjecanja što je ujedno i uvjet za nastavak igranja a igračima je obavezan pregled spirometrija, difuzija plinova i FENO pregledi te 12-kanalni EKG. Za klubove iz zagrebačke regije pregledi će biti u bolnici na Sv. Duhu, osim EKG pregleda," istaknuo je Darko Blažinčić tehnički direktor Gorice pa dodatno pojasnio:

"Testiranje nije krenulo ranije zato što nije bilo riješeno financiranje. Prvobitni plan kako će to pokriti HZZO 'pao je u vodu' i traženi su drugi načini da se pokriju ovi troškovi. U većini liga koje će nastaviti s natjecanjima, teret obaveznih testiranja snose sami klubovi dok se zbog teške financijske situacije u kojoj se nalazi većina nogometnih klubova u Hrvatskoj to pokušalo izbjeći. Trošak testiranja je 1490,16 kuna trenutno, po jednom testiranju, trošak tri obavezna testiranja koja će klubovi morati imati prije početka natjecanja je 4470,48 kuna po osobi. S obzirom na to da je krajnje planirani broj testiranih osoba po klubu 50, ukupni trošak testiranja prije natjecanja iznosio bi 223 525,00 kuna po klubu, plus troškovi obaveznih liječničkih pregleda. Taj trošak nastojao se izbjeći i na kraju troškove testiranja pokriva HNS sa sponzorima."

Goričane u srijedu očekuje pripremni dvoboj s Istrom 1961 u Rijeci, tri dana kasnije igra se kod Dinama, dok će 30. svibnja na svom travnjaku posljednja provjera biti protiv Varaždina.

Nastavak prvoligaške sezone predviđen je za 6. lipnja i gostovanje u Koprivnici kod Slaven Belupa.

Na ljestvici je Gorica na šestoj poziciji s 35 bodova, sedam manje od Osijeka.

Nogometna škola mirovat će minimalno do 10. lipnja, prema preporuci Hrvatskog nogometnog saveza.

"Odgovor koji je HNS uputio klubovima uz prethodno mišljenje nacionalnog stožera je kako su djeca i adolescenti najveći asimptomatski prenositelji i to je znanstvena činjenica. Što vise osoba koristi prostor, prolaze, rekvizite, veća je šansa da dođe do zaraze. Gorica je jedan od klubova koji imaju svoj podcentar u Velikoj Mlaki, koji bi bio pogodan za treniranje mladeži jer na tom objektu možemo osigurati potpuno odvojene uvjete za treniranje od prve momčadi ekipu i sve druge o čemu smo i uputili dopis kriznom stožeru i HNS. Međutim, HNS je ipak donio preporuku da nema treniranja za mladež. Uglavnom, poruka najmlađima je da još malo budu strpljivi," zaključio je Blažinčić.

(Foto: HNK Gorica)

Podijeli