°C 12

Anketiranje roditelja: U vrtiće se vraća 15% mališana, u školske klupe tek 1% učenika

08.05.2020.

Juraj Odrčić

Treća faza otvaranja države uslijed epidemije koronavirusom u ponedjeljak donosi i otvaranje škola i vrtića, a kako su se pripremile velikogoričke škole i vrtići danas su se uvjerili gradonačelnik Dražen Barišić i zamjenik Krešimir Ačkar koji su ih obišli. 

- Obišli smo vrtiće i škole koje se pripremaju za početak rada u ponedjeljak kako bi radili prema svim higijenskim standardima, prema uputama Zavoda za javno zdravstvo. Roditelji čija djeca kreću u vrtić, za svibanj će platiti 50 posto cijene, dok su oni čija djeca ostaju kod kuće i dalje oslobođeni plaćanja u potpunosti - poručio je gradonačelnik Dražen Barišić nakon obilaska škola dodavši da prema provedenim anketama u vrtiće će ići 334 djece, a u osnovne škole 61 dijete.

Od nešto više od 2100 mališana upisanih u dječje vrtiće od ponedjeljka su roditelji najavili da će u vrtiće dovesti njih oko 350 odnosno vrtići će raditi s 15% popunjenih kapaciteta. Olakšat će to rad odgajateljicama, a omogućiti i pridržavanje epidemioloških mjera među kojima su i one propisane da vrtićke grupe budu veličina od po devetero djece.

No, anketiranje roditelja o slanju učenika u osnovne škole pokazalo je sasvim drugačije brojeve gdje će daleko manji broj djece u ponedjeljak biti u školama. Od oko šest tisuća učenika prema anketiranju tek pedesetak učenika će sjesti u školske klupe odnosno tek 1%. Iako će škole otvoriti svoja vrata za učenike izgledno je da će se nastava provoditi praćenjem online nastave i u školama. Prema podacima iz škola u osnovnim školama Nikole Hribara i Novo Čiče u prvom tjednu neće biti učenika, za Vukovinu su roditelji prijavili dvoje učenika, Veliku Mlaku i Juraj Habdelić po 7 učenika, za Eugen Kumičić roditelji su prijavili 16 učenika te 19 učenika u Osnovnoj školi Šćitarjevo.