°C 3

SDP o gradskim mjerama: C vitaminom na COVID-19

28.04.2020.

Juraj Odrčić

SDP Velike Gorice uoči elektroničke sjednice Gradskoga vijeća Grada Velike Gorice zakazane za četvrtak, na kojoj je prva i najznačajnija točka mjere pomoći građanima i poduzetnicima, obratio se javnosti putem priopćenja kojega prenosimo u cijelosti.

Mjere koje predlažu Gradonačelnik i HDZ za sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća prije mjesec i pol dana na prošloj sjednici predlagao je Klub vijećnika SDP-a. Predlagali smo zamrzavanje zaduživanja, programa i projekata čija se daljnja provedba može odložiti, a sve u svrhu izrade rebalansa proračuna kojim bi se „oslobodila“ sredstva za sustavnu pomoć gospodarstvu i očuvanje radnih mjesta. Predlagali smo i oslobađanje od obveze plaćanja komunalne naknade, naknade za korištenje javnih površina, zakupa i sl., a ne odlaganja obveze. Gradonačelnik je govorio o kratkotrajnom utjecaju epidemije na gospodarstvo, mi smo govorili o dugotrajnijem razdoblju i ozbiljnim posljedicama. Kada nešto predloži oporba, to nije dobro, kada to predloži Gradonačelnik, onda je to odjednom dobro. Pa nema veze što je zakašnjelo, necjelovito i kalkulantski. To nije javni interes.

Malo gospodarstvo predstavlja 90% ukupnog gospodarstva, i već mjesec i pol dana osjeća pogubne posljedice virusa COVID-19. Popuštanje dosadašnjih restriktivnih mjera neće vratiti poslovanje u normalu zbog epidemiološkog okvira u kojem bi se poslovanje moglo nastaviti. To govore posebno mali gospodarstvenici, obrtnici, jer je trošak prilagodbe veći od očekivanog prihoda. A Gradonačelnik namjerava s 2.000.000 kuna spriječiti nastale i buduće posljedice i „ozdraviti“ gospodarstvo! Posebno je poražavajuće što su ta 2.000.000 planirana u proračunu još u prosincu prošle godine, kada nismo ni znali za COVID-19, i to kao redovna sredstva za poticanje poduzetništva. To nisu dodatna sredstva. U vrijeme u kojem sve razine države pripremaju rebalanse proračuna da bi oslobodili sredstva za očuvanje radnih mjesta, kada se dužnosnici, vijećnici, članovi upravnih vijeća i nadzornih odbora odriču svojih plaća i naknada, Gradonačelnik i HDZ ne odriču se ničega, samo skromnim sredstvima planiranim za redovitu djelatnost namjeravaju odgovoriti na izvanredne okolnosti.

To je „mazanje očiju“ javnosti, gospodarstvu, ponižavanje, ali i pokazatelj prioriteta: i Gradonačelniku i HDZ-u važnije je sačuvati proračun i vanjski bazen, pump-track stazu, videonadzor, jer dolaze izbori. A o gospodarstvenicima, obrtima, radnim mjestima njihovih sugrađana, neka se pobrine netko drugi.

Oporavak gospodarstva će trajati i nakon službenog proglašenja završetka COVID-19 krize. Stoga, i dalje predlažemo Gradonačelniku da napravi rebalans proračuna, smanji planirane rashode i ušteđena sredstva usmjeri na financiranje kvalitetnijih mjera za očuvanje gospodarstva, radnih mjesta i socijalnih uvjeta svojih sugrađana.

Do tada, za sutrašnju sjednicu Gradskog vijeća, predlažemo dopunu predloženih mjera i kriterija za dodjelu sredstava, te nove mjere.

Dopuna predloženih mjera i kriterija za dodjelu sredstava

  1. Oslobađanje obveznika kojima je obustavljen rad od obveze plaćanja komunalne naknade, naknade i poreza za korištenje javnih površina, te zakupnine za poslovne prostore u vlasništvu Grada do kraja 2020. godine, a ne do kraja trajanja krize (produžava se razdoblje oslobađanja od obveze plaćanja zbog vremena potrebnog za normalizaciju poslovanja).
  2. Kriteriji za dodjelu sredstava: - Maksimalni broj zaposlenih 10, a ne 5 radnika (značajno se proširuje krug poduzetnika koji imaju pravo na pomoć); - U slučaju jednakog broja bodova pravo na dodjelu pomoći imaju svi poduzetnici s tim brojem bodova, a ne onaj koji je prvi predao zahtjev (jednaku pomoć treba i onaj poduzetnik koji je sat ili dan kasnije predao zahtjev).

Nove mjere:

  1. Oslobađanje ugostitelja od obveze plaćanja poreza na potrošnju do kraja 2020. godine;
  2. Oslobađanje svih poslovnih subjekata kojima je obustavljen rad od obveze plaćanja fiksnog dijela vodne usluge, od dana prestanka rada do dana isteka mjere obustave rada;
  3. Odgoda dospijeća plaćanja komunalnog doprinosa u postupanju s nezakonito izgrađenim objektima svim obveznicima koji su ostali bez radnog mjesta kao posljedicom krize izazvane virusom COVID-19, do kraja 2020. godine.

Nadamo se i očekujemo od Gradonačelnika i vijećnika HDZ-a da će prihvatiti naše prijedloge. Ako se to i ne dogodi, i stranački interes opet bude ispred javnog interesa, Klub vijećnika SDP-a prihvatiti će predložene mjere. Prioritet nam je gospodarstvo i radna mjesta. A Gradonačelnik će ionako sve naše prijedloge umotati u celofan HDZ-a i predstaviti kao svoje. Kao i do sada, sa zakašnjenjem.