°C 18

Zelena tržnica uz oštre mjere otvorila vrata, traže se riba i povrće, zadovoljni i prodavači i kupci

09.04.2020.

Juraj Odrčić

Odlukom Nacionalnog stožera Civilne zaštite koja je stupila na snagu omogućen je početak rada tržnica na otvorenom uz pridržavanje propisanih epidemioloških mjera, pa je tako jutros svoja vrata, odnosno klupe za prodaju, otvorila i gorička zelena tržnica.

VG Komunalac koji upravlja gradskom tržnicom stoga je još jučer osigurao kontrolu izlaza i ulaza u prostor tržnice te provođenje ostalih strogih mjera socijalnog distanciranja. Uz ostale preporuke, propisan je razmak od 3 do 5 metara, a na klupe su postavljene i sigurnosne barijere koje sprječavaju fizički kontakt kupaca i prodavača dok su na podu iscrtane bijele linije kao vodilje za držanje propisanog razmaka.

Kako se prodavači, ali i kupci u ovim očekivanim gužvama uoči Uskrsa snalaze u novim uvjetima rada i kretanja provjerili smo jutros iz prve ruke.

Za razliku od dugačkih redova ispred supermarketa, na ulazu u zelenu tržnicu jutros je naizmjence stajalo od 10 do 15 ljudi. Kako nam kažu prodavači, veća gužva, ali i veća ponuda očekuju se tijekom sutrašnjeg dana te u subotu, a za sada su do neba zahvalni što im je omogućeno da rade na bilo kakav način kako bi preživjeli.

Zdenko koji preko obrta drži voćarnu na placu otkrio nam je da rade polako. Kako kaže, malo su skučeni, ali su zadovoljni da rade barem nekako sve dok se stvari u potpunosti ne vrate na staro.

- 0Bitno nam je da nam je osigurano da možemo raditi i zato zahvaljujemo VG Komunalcu što su nam to omogućili. Prilagodili smo se, moramo, nema nam druge. Mi moramo raditi i plaćati svoje obaveze i to je to- rekao nam je Zdenko čija je roba domaća, a stiže iz Dalmacije i Virovitice te Županje.

- Imamo paradajze i krastavce iz Županje, recimo, a od uvozne robe tu su samo banane i naranče. Sve što se tiče povrća to je domaće hrvatsko- kazao nam je Zdenko.

Na istom mjestu bit će i sutra i prekosutra, a Zdenko nam otkriva i da im je malo rizično što se tiče robe za ova dva dana.

-Robe će biti to je sigurno, ali nama je također bitno da nam ne ostane previše toga. Recimo ako nam ostane mladog luka poslije Uskrsa ćemo ga teško prodati. Ponekad se dogodi da nestane robe, a nekad moraš baciti robu, ali to je takav posao i to je rizik poslovanja- realan je Zdenko.

Što se tiče samih klupa za prodaju, danas je otvoreno tek nekoliko njih, a pojačani dolazak ostalih prodavača očekuje se u sutrašnjim jutarnjim satima. Nedaleko Zdenka, punom parom radi i nedavno otvorena ribarnica u kojoj se građani još od utorka opskrbljuju ribom.

-Ovdje je situacija odlična, za razliku od Dolca koji je bio otvoren pa zatvoren. Ovdje su stvarno napravili vrhunske uvjete za rad po meni. Razmaci su dobri, a voditelji kao što možete vidjeti kontroliraju ljude da paze na propisane mjere- rekao nam je vlasnik ribarnice Krešimir Kostelac.

Kako kaže ljudi ima, čime je osobno vrlo zadovoljan, a pritom nam otkriva i da nema nervoze među kupcima.

-Sve je super, ljudi čekaju, malo brže radimo da dođu na red što prije mogu. S obzirom na situaciju ovo je vrhunski odrađeno- rekao nam je Krešimir.

Ribarnica je otvorena još od utorka, ali danas je, prema Krešimirovim riječima promet dvostruko pojačan. Osjetnija posjeta očekuje se i tijekom sutrašnjeg dana.

-Očekujemo gužvu, ali ide to brzo. Svatko dođe u drugo vrijeme. Sve u svemu prilagodili smo se situaciji. Ribu smo ulovili, ima je dovoljno hvala Bogu. Bit će sad lovostaj i plave ribe do 1. lipnja, ali i lovostaj bijele ribe, ali s jednim brodom ćemo moći loviti tako da ćemo 30-ak kašeta ribe za Goricu imati petkom uvijek- utješio je Krešimir sve one građane koji ga četvrtkom i petkom redovno posjećuju u potrazi za delicijama iz morskih dubina.

A uz prodavače, iznimno su zadovoljni i dobro raspoloženi i kupci kojima nije teško poštivati propisane mjere i tako brinuti i o svom, ali i o tuđem zdravlju.

Tako smo susreli vedrog Edu koji je na zelenu tržnicu jutros došao po grincajg pa će strpljivo dalje i po sve ostalo što mu treba uoči nadolazećeg blagdana.

-Polako se pripremamo za Uskrs, sve ide svojim tokom i nema problema. Prilagodili smo se mjerama vrlo brzo. Nije problem malo duže ni čekati u redu, sve štima. Ako smo preživjeli rat preživjet ćemo i ovo siguran sam - optimistično je poručio Edo.

Galerija slika

Zelena tržnica uz oštre mjere otvorila vrata, traže se riba i povrće Zelena tržnica uz oštre mjere otvorila vrata, traže se riba i povrće Zelena tržnica uz oštre mjere otvorila vrata, traže se riba i povrće Zelena tržnica uz oštre mjere otvorila vrata, traže se riba i povrće Zelena tržnica uz oštre mjere otvorila vrata, traže se riba i povrće Zelena tržnica uz oštre mjere otvorila vrata, traže se riba i povrće Zelena tržnica uz oštre mjere otvorila vrata, traže se riba i povrće Zelena tržnica uz oštre mjere otvorila vrata, traže se riba i povrće