°C 12

Banke ukinule naknade na bankomatima, beskontaktno plaćanje do 250 kuna

08.04.2020.

Juraj Odrčić

Banke u Hrvatskoj, u skladu s preporukom Hrvatske narodne banke, privremeno su ukinule naknade za podizanje gotovine s debitnim karticama na bankomatima svih banaka, kako bi građani imali mogućnost podizati gotovinu na najbliže dostupnim bankomatima.

Dakle, bez obzira na banku kojoj pripada vaš račun možete koristiti bankomate drugih banaka bez dodatne naplate takve usluge.

S ciljem smanjenja mogućnosti zaraze koronavirusom, Hrvatska narodna banka dala je bankama i kartičnim kućama preporuku povećanja maksimalnog iznosa beskontaktne platne transakcije bez upotrebe PIN-a sa 100 na 250 kuna. Sve su se banke i kartične kuće pozitivno odazvale na preporuku i, unatoč prvotno postavljenom konačnom roku primjene, velika većina banaka i kartičnih kuća je ispunila takvu preporuku. Iznimku čini manji broj izdavatelja platnih kartica koji zbog tehničkih značajki samih kartica ne mogu provesti navedenu promjenu bez zamjene tih kartica.

- Kako bi se minimalizirala frekvencija većeg broja osoba u zatvorenom prostoru, savjetujemo građanima da koriste u što većoj mjeri usluge digitalnog bankarstva (mobilno i internet bankarstvo) i mrežu bankomata koji su im na raspolaganju - poručili su iz Hrvatske udruge banaka.

foto: HUP