°C 20

Nakon Hribara „Lektira na oko“ i u Novom Čiču

12.12.2019.

Romana Šimek

Projekt „Lektira na oko“ autorica i izvođačica Ane Katulić i Anite Pukanić u srijedu, 11. prosinca premijerno je predstavljen u Osnovnoj školi Nikole Hribara u Velikoj Gorici, u 3a razredu učiteljice Ivane Boban. Kroz dramsko scensku igru autorice učenicima donose šest naslova iz lektira za 3. i 4. razrede osnovnih škola, pa učenici upoznaju brojne živopisne likove od Ljubana i Pere iz "Vlaka u snijegu" Mate Lovraka, preko „Pauline P“, junakinje istoimenog romana Sanje Polak. U razred su stigli i „Miševi i mačke naglavačke“ Luke Paljetka, Antuntun, donose „100 najzanimanja“ Zvonimira Baloga i pričaju priču o Šegrtu Hlapiću Ivane Brlić Mažuranić.

-Poeziju im govorimo kroz hip hop, kroz neposredan jezik, želimo da sudjeluju, da budu sukreatori priča u kojima se nalaze, te ih potičemo i na čitanje… Želimo vjerovati da ćemo ovim projektom kod njih probuditi interes za knjigu, bar za one naslove koje obrađujemo-, ispričala je sukreatorica, Ana Katulić, inače vlasnica obrta za izvođačku djelatnost, Plartforme, koja je osigurala sredstva Grada Velike Gorice za provođenje projekta.

-Rad na ovom projektu bio je prije svega zabavan i kreativan. Imale smo prilike sebi dati šansu da se podsjetimo zašto smo i mi kao male neke od ovih naslova rado čitale. Mene su uvijek oduševljavali Miševi i mačke naglavačke. I dan danas znam napamet gotovo sve pjesme iz te knjige-, govori autorica i izvođačica Anita Pukanić.

Zabavne i kreativne interaktivne scene pune su i glazbe, različitih instrumenata, a u pomoć su im uskočili Ana i Konrad Lovrenčić koji potpisuju glazbu za popularnog Antuntuna. -Na sceni plešemo, igramo se, fotkamo se, imamo i Instagram okvir, klinci nam crtaju, ostavljaju svoje impresije i poruke u leksikon...-, dodala je Ana. Već sljedeći tjedan predstava gostuje u Osnovnoj školi u Novom Čiču, a u srijedu 18.12. u 18 sati možete ih pogledati i u Božićnom selu.