°C 23

FOTO Mičevčani održali 'Festival povijesnih i građanskih plesova i pjesama'

04.12.2019.

Petar Brnada

U Mičevcu je u organizaciji istoimenog KUD-a protekle nedjelje održan 'Festival povijesnih i građanskih plesova i pjesama' kako bi se time još jedanput istaknula zapravo premalo naglašavana vrijednost glazbe u kulturnom razvoju nekog naroda.

-Prvaci književnog preporoda Hrvatske sredinom 19. stoljeća, prepoznali su i uvažili vrijednosti glazbe u kulturnom razvitku naroda, te su zato svojski nastojali, da se pjesme spjevane na hrvatskom jeziku i u narodnom duhu uglazbe. Čak su i Haydn, Mozart, Beethoven, Shubert i drugi crpili inspiraciju iz hrvatske glazbe- otkrivaju na početku domaćini festivala iz Mičevca.

Kako nastavljaju, sredinom 19. Stoljeća, Gajevi Iliri zahtijevali su od hrvatskih glazbotvoraca da glazbene temelje crpe iz hrvatskog puka. To nije bilo jednostavno, jer tada nije postojala literatura iz koje bi mogli proučiti osobnost hrvatske melodije i analizirati načela hrvatske pučke glazbe.

-Na kraju, ipak uspjelo se zahvaljujući zalaganju mnogih stvoriti narodna hrvatska umjetnička glazba, te je započela renesansa na hrvatskom kulturnom polju. Ferdo Livadić napisao je i uglazbio pjesme „Zora bela, sunce trake nam daje“, „Graničari, slavna regimenta“ i Ilirska davorija“  koje KUD Mičevec izvodi u koreografiji Turopolska podgutnica- podsjećaju Mičevčani.

Koliko je glazba bila moćna govori nam podatak da su Francuzi pobijedili u ratu sa Marseljezom više nego oružjem te se s pravom može reći da pjesma „Još Hrvatska ni propala“ Hrvate probudila iz dugotrajnog mrtvila.

-Gaj je tada u Saboru rekao znamenite riječi: „Time smo braćo i domoroci, temelj udarili hrvatskoj muzici i pravac joj označili: neka se crpi iz naroda, ili neka se ono, što se nova stvori, stvori u duhu našeg puka, ali ne tako prosto i naivno kao što puk, već gospodski fino i po pravilih umjetnosti i estetike, tada ćemo doći do onog što drugi narodi imaju: do prave narodne muzike“- pričaju Mičevčani.

Janko Drašković 1839. godine organizirao je „prvu ilirsku muzikalnu zabavu“ . Ideja o stvaranju hrvatske narodne umjetničke glazbe, koja je obuzela domoljube bila je toliko snažna te se iz svakog kutka domovine odjekivalo naprijed, naprijed!

Kako je bilo na festivalu, pogledajte u fotogaleriji KUD-a Mičevec.