Novosti Sport Događanja

U okviru projekta Cyclurban predstavljene preporuke za razvoj biciklističkog prometa u gradu

27.11.2019. / Petar Brnada

U dvorani Gradske vijećnice u Velikoj Gorici u utorak je održan seminar "Biciklom do cilja - bolja klima za sve", s naglaskom na razvoj biciklističkog prometa u Velikoj Gorici. Organizator seminara je Društvo za oblikovanje održivog razvoja (DOOR) iz Zagreba.

Seminar su pozdravnim govorima otvorili gospodin Domagoj Ilečić, pročelnik Upravnog odjela za poduzetništvo, investicije i fondove Europske unije, i gospodin Matija Majdak iz Upravnog odjela za komunalne djelatnosti i promet.

O projektu Cyclurban, u okviru kojega je organiziran ovaj seminar, govorila je Ana Tešija iz DOOR-a, a potom je Petra Grgasović, vanjska stručna suradnica iz tvrtke ERKON, predstavila prijedlog dokumenta "Analize i preporuke za razvoj biciklističkog prometa u Velikoj Gorici".

Predstavljeni prijedlog Analize bavi se postojećom biciklističkom infrastrukturom u Velikoj Gorici, te daje smjernice za njeno poboljšanje u svrhu većeg korištenja bicikala.

-Analiza je bila općenitog karaktera tako da se naslanja na postojeće biciklističke staze u gradu. Uglavnom smo analizirali što bi se trebalo nastaviti s biciklističkom infrastrukturom te kako bi se trebalo raditi na edukaciji i institucionalno-organizacijskim aspektima. To je primjerice uvođenje tima za održivi promet na području grada i edukacija svih sudionika u prometu. Preporuke će biti uključene u plan održivog prometa u Velikoj Gorici- rekao je Danijel Rodik, stariji stručni suradnik u DOOR-u i voditelj projekta Cyclurban.

Primjere dobre prakse predstavili su Josip Kolarec iz Ekoregije Velika Gorica s temom "Eko-mobilnost u Velikoj Gorici", Roman Fekeža iz Turističke zajednice Zagrebačke županije s temom "Cikloturizam u Hrvatskoj s fokusom na Zagrebačku županiju", i Marko Stančec iz organizacije ODRAZ-Održivi razvoj zajednice s temom "SUMP kao alat za razvoj biciklističkog prometa i primjeri sudjelovanja građana."

-Na projektu se radi o poboljšanju lokalnih prometnih politika, prvenstveno s obzirom na jače uvođenje biciklističkog prometa u gradovima. Prema iskustvu iz Europskih gradova, biciklistički promet u kombinaciji s učinkovitim javnim prijevozom u gradovima osigurava više prostora za pješake te time značajno poboljšava kvalitetu života, smanjuje emisije iz motoriziranih vozila i ublažava klimatske promjene- dodao je Rodik.

Galerija slika

U okviru projekta Cyclurban predstavljene preporuke za razvoj biciklističkog prometa u gradu U okviru projekta Cyclurban predstavljene preporuke za razvoj biciklističkog prometa u gradu U okviru projekta Cyclurban predstavljene preporuke za razvoj biciklističkog prometa u gradu U okviru projekta Cyclurban predstavljene preporuke za razvoj biciklističkog prometa u gradu U okviru projekta Cyclurban predstavljene preporuke za razvoj biciklističkog prometa u gradu U okviru projekta Cyclurban predstavljene preporuke za razvoj biciklističkog prometa u gradu U okviru projekta Cyclurban predstavljene preporuke za razvoj biciklističkog prometa u gradu U okviru projekta Cyclurban predstavljene preporuke za razvoj biciklističkog prometa u gradu U okviru projekta Cyclurban predstavljene preporuke za razvoj biciklističkog prometa u gradu

Podijeli