°C 16

Scena Gorica ima novu predstavu! Evo kada možete na premijeru „(Dis)funkcija glave“

08.11.2019.

Petar Brnada

Marljiva i kreativna ekipa Gradskog kazališta Scena Gorica 'izbacila' je svoju novu predstavu čija će se premijera održati idućeg petka, 15. studenog.

Riječ je o kazališnom komadu naslova '(Dis)funkcija glave' čiju režiju potpisuje Ivan Leo Lemo, a na daske koje život znače izaći će Mladen Kovačić, Ranko Zidarić, Alen Šalinović i Barbara Vicković. Djelo je nastalo po motivima teksta 'Nights in white satin' Bratislava Dimitrova.

U predstavi pratimo posjete trojice muškaraca psihijatrici i njihovo suočavanje sa seksualnim disfunkcijama te pokušajima da pronađu rješenje. Sva tri dramska lica imaju onu vrstu impotencije koju uzrokuje neka psihička blokada. Mogli bismo reći da je komedija woodyallenovska jer opisuje psihoze suvremenog urbanog muškarca koji se u današnjem društvu, suočava s pritiscima patrijarhalnog odgoja te inflacije seksualne ponude.

(Dis)funkcija glave je komedija istaknutog makedonskog komediografa Bratislava Dimitrova, koja na suptilan i vrlo duhovit način tematizira seksualne probleme kod muškaraca. Komedija je napisana 2012. godine i u Makedoniji je stekla status kultnog hita.

Sve je više pornografije i fetišizma, a sve manje bliskosti. U tom tjesnacu između očekivanja vječne seksualne spremnosti i frustrirajuće nemogućnosti muškarca da ispuni tu misiju, nalaze se životi naših protagonista. Naravno, neki to nazivaju i krizom srednjih godina. Komedija tematizira i strah od starenja, taj veliki tabu u današnjem ultimatumu mladosti koje forsira mainstream kultura takozvane Zapadne civilizacije.

-Muškarcima je sve teže nositi breme patrijarhalnog presinga. Sve je veća disproporcija između onoga što muškarci arhetipski jesu i onoga što moraju glumiti da bi postali ovovremeni stereotip. Živimo u hiperseksualiziranoj takozvanoj zapadnoj kulturi u kojoj više nema intime i u kojoj je vođenje ljubavi prestalo biti duhovna aktivnost. Stvari volimo, a ljude koristimo. Žene su objekti, a muškarci uživatelji tih objekata- bez generaliziranja konstatira redatelj predstave Ivan Leo Lemo.

Scenografkinja predstave je Vesna Režić, a kostimograf Marko Marosiuk. Autor glazbe je Zvonimir Dusper dok su oblikovatelji svjetla Martin Šatović i Vesna Kolarec. Voditelj tehnike je Tomislav Kotrla, voditelji svjetla Damir Sirotić i Milan Naglić, a voditelji tona Tomislav Kotrla i Mislav Poduška.

Za frizure je zaslužna Ana Kuštre („Do šminke i frizure za pol vure“), a za šminku Vanesa Ćopić dok je garderobijerka Vanesa Ćopić. Autorica fotografija je Ines Novković, a autor snimke Marko Šimić.

Umjetnička voditeljica vlastite produkcije i izvršna producentica je Mia Krajcar.

Svečana premijera '(Dis)funkcija glave' održat će se 15. studenog u Dvorani Gorica s početkom u 20 sati, a prva predstava za građanstvo bit će odigrana 18. prosinca.