°C 23

Osnovnoškolci oduševljeni Etno naseljem: Učili obrađivati zemlju, sijali kukuruz pa zamijesili i kruh!

21.10.2019.

Petar Brnada

Etno naselje Novo Čiče postaje sve zanimljivije učenicima velikogoričkih škola pa su tako tijekom protekla dva tjedna tamo boravili i svi prvi razredi OŠ Eugena Kumičića.

Sa učenicima je odrađena edukativna tema Dani kruha pri čemu su školarci imali priliku naučiti kako se nekad obrađivala zemlja pomoću starih alata, sijao kukuruz te kasnije išao brati.

Vidjeli su način spremanja kukuruza za zimu, naučili ga ruliti i na samom kraju pomoću mlina koji se zove žrvanj zdrobiti naše zrno i dobiti kukuruzno brašno od kojeg su zamijesili tijesto. Naravno tu je još i razgledavanje tri drvene kuće sa karakterističnim namještajem iz tog doba. Nakon edukativnog dijela djeca su uživala u starinskim igrama kao što su potezanje užeta, skakanje u vrećama, bacanje potkove te hodanje na štulama- otkrio je predsjednik društva, Stipo Duvnjak.

Zadnjih sat vremena uz nadgledanja djeca su uživala u igri u velikom lijepo uređenom dvorištu, a  predsjednik Duvnjak dodao je da je s djecom predivno raditi te da je najveća nagrada za njegov rad želja djece za ponovnim dolaskom u njihovo naselje.

Cilj je da sva djeca velikogoričkih škola posjete Etno naselje jer je tako blizu, a i smanjuje troškove roditeljima koji moraju izdvajati za izlet. Na samom kraju pitali smo učenicu Anu za njezin dojam izleta te je rekla "kako joj je ovo najbolji izlet do sada."

Galerija slika

Osnovnoškolci oduševljeni Etno naseljem: Učili obrađivati zemlju, sijali kukuruz pa zamijesili i kruh! Osnovnoškolci oduševljeni Etno naseljem: Učili obrađivati zemlju, sijali kukuruz pa zamijesili i kruh! Osnovnoškolci oduševljeni Etno naseljem: Učili obrađivati zemlju, sijali kukuruz pa zamijesili i kruh! Osnovnoškolci oduševljeni Etno naseljem: Učili obrađivati zemlju, sijali kukuruz pa zamijesili i kruh! Osnovnoškolci oduševljeni Etno naseljem: Učili obrađivati zemlju, sijali kukuruz pa zamijesili i kruh! Osnovnoškolci oduševljeni Etno naseljem: Učili obrađivati zemlju, sijali kukuruz pa zamijesili i kruh! Osnovnoškolci oduševljeni Etno naseljem: Učili obrađivati zemlju, sijali kukuruz pa zamijesili i kruh!