Novosti Sport Događanja

'Život na vodi- Brončano doba Turopolja': Ne propustite novu atraktivnu izložbu u gradskom Muzeju

10.09.2019. / Petar Brnada

Prostorije Muzeja Turopolja koje već duge, duge godine pričaju brojne povijesne priče i vraćaju nas u neka stara i drugačija vremena sada su spremne dočekati još jednu sjajnu izložbu naslova 'Život na vodi- Brončano doba Turopolja'.

Kako nam govore iz Muzeja, izložba koja će svoje otvorenje dočekati sutra u 19 sati, realizirana je u sklopu projekta “Prehistory Adventure – Iskustvena šetnja kroz povijest”, sufinanciranog iz sredstava Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) koji se provodi u okviru Programa suradnje INTERREG V-A Slovenija-Hrvatska 2014.- 2020. Projekt je sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj (EFRR) u omjeru od 85% dok je ukupan predviđeni iznos projekta 720.289,93 eura.

Program je osmišljen s ciljem promicanja istraživanja, zaštite i očuvanja bogate i vrijedne pretpovijesne arheološke baštine, a u skladu s time cilj ove izložbe je na edukativan način prezentirati značaj lokalne arheološke baštine široj javnosti.

Autori izložbe su Andreja Kudelić, (Institut za arheologiju) Tena Karavidović,(Institut za arheologiju) i Marko Ceković (Muzej Turopolja).

-U pozadini izložbe postavljene su značajke i vizura krajolika Turopolja, dok je u prvi plan postavljen čovjek i ljudska prilagodba uvjetima života u močvarnom krajoliku tijekom osobito značajnog razdoblja ljudske prošlosti, brončanog doba- rekla nam je Maja Ergović, dipl.etnolog/muzeolog, kustosica Muzeja.

Dodajmo i da je nositelj projekta Općina Donja Voća (HR) s partnerima Općinom Zreče (SLO), Općinom Radenci (SLO), Filozofskim fakultetom Univerziteta u Ljubljani (SLO), Muzejom Turopolja (HR), te Arheološkim muzejom u Zagrebu. Pridruženi partneri na projektu su Hrvatska turistička zajednica i Slovenska turistička organizacija.

Cilj projekta je na poučan i istraživački način povezati tijek prapovijesti od starijeg kamenog doba do željeznog doba, vrednovati i istaknuti važnost pojedinih znanstvenih otkrića te empirijski demonstrirati kako su čovjekovi preci živjeli kroz spomenuta razdoblja, s naglaskom na njihove svakodnevne navike, dodaju za kraj iz Muzeja.

Podijeli