°C 23

“Say hello to the world”: Vrtićanci iz Mlake učili o kulturama i običajima drugih država

04.06.2019.

Petar Brnada

Međunarodni projekt “Say hello to the world”, u kojem je sudjelovala engleska mješovita skupina iz Velike Mlake, stigao je svome kraju, kazali su nam iz DV Lojtrica.

Riječ je o projektu koji je omogućio djeci da uče o kulturama, običajima i specifičnostima, kako svoje, tako i drugih država, a posebno Estonije koja je bila partner u Projektu.

-Djeca su putem ovog projekta razvijala otvorenost, prihvaćanje, prevladavanje predrasuda i jačanje tolerancije. Također su razvijala vještine korištenja računala u svrhu komunikacije i učila riječi na stranom jeziku. Otkrivajući multikulturalne razlike, djeca su razvijala senzibilitet za prihvaćanje različitosti, što se odražava u prevladavanju predrasuda i stereotipe te jačanju tolerancije- otkrili su nam Petra Gotal i Marija Kmet iz vrtića Lojtrica.

Tako su, primjerice, putem video javljanja djeca komunicirala s prijateljima iz Tallinna, glavnog grada Estonije, a sami projekt trajao je šest mjeseci tijekom kojih su sudionici prošli kroz pet zadanih tema takozvanih „Pet prstiju“ -  To sam ja, Ja i moja obitelj, Ja i moj vrtić, Ja i moje mjesto, Ja i moja država.

-Nakon obrade pojedine teme uslijedilo je njeno predstavljanje vrtiću partneru u Projektu, putem video javljanja. Svaka tema obuhvatila je dva video javljanja tijekom kojih su vrtići međusobno prezentirali zadane teme. Putem web aplikacije „My hello“ odgojiteljice su objavljivale fotografije provođenja aktivnosti i evaluacije ostvarenih ciljeva projekta- kazali su iz DV Lojtrica.

Kako su dodali, naposljetku je projekt predstavljen roditeljima na završnoj svečanosti prezentacijom koju su zajedno održala djeca i odgojiteljice te izložbom koja je bila postavljena u dvorani Vrtića u Velikoj Mlaki.

-Zadnji korak u projektu obuhvaća evaluaciju projekta koju provodi Stručni tim FINI zavoda, na osnovu čega će voditeljima (odgojiteljima, stručnim suradnicima) dodijeliti međunarodno priznanje, a Vrtiću Međunarodni certifikat i zastavu „Tolerantan vrtić“- za kraj su ponosno istaknuli iz vrtića.

Galerija slika

“Say hello to the world”: Vrtićanci iz Mlake učili o kulturama i običajima drugih država “Say hello to the world”: Vrtićanci iz Mlake učili o kulturama i običajima drugih država “Say hello to the world”: Vrtićanci iz Mlake učili o kulturama i običajima drugih država “Say hello to the world”: Vrtićanci iz Mlake učili o kulturama i običajima drugih država “Say hello to the world”: Vrtićanci iz Mlake učili o kulturama i običajima drugih država “Say hello to the world”: Vrtićanci iz Mlake učili o kulturama i običajima drugih država “Say hello to the world”: Vrtićanci iz Mlake učili o kulturama i običajima drugih država “Say hello to the world”: Vrtićanci iz Mlake učili o kulturama i običajima drugih država “Say hello to the world”: Vrtićanci iz Mlake učili o kulturama i običajima drugih država “Say hello to the world”: Vrtićanci iz Mlake učili o kulturama i običajima drugih država “Say hello to the world”: Vrtićanci iz Mlake učili o kulturama i običajima drugih država