°C 9

Sve o prirodnom graditeljstvu i permakulturi saznajte ovog vikenda u Vukomeriću

02.05.2019.

Petar Brnada

Zelena mreža aktivističkih grupa (ZMAG) ovog vikenda priprema dva besplatna događanja pod nazivima 'Konvencija prirodnog graditeljstva' i 'Dan permakulture' u kojima mogu sudjelovati svi zainteresirani za teme održivog življenja, permakulture i prirodnog graditeljstva.

Navedena dva cjelodnevna događanja održat će se 4. i 5. svibnja na Recikliranom imanju u Vukomeriću, a sve će otvoriti upravo subotnja 3. Konvencija prirodnog graditeljstva koja će potrajati od 10 do 21 sat.

Na Konvenciji će sudionici moći poslušati zanimljiva predavanja o samoizgradnji solarnih sustava i energetskoj neovisnosti i slami kao građevinskom materijalu, sudjelovati na okruglom stolu na temu novih održivih trendova u kulturi stanovanja, upoznati se s projektima Balkan Earth Conference & Regio Earth Festival iz Srbije i Natural Homes Conference iz Češke te doznati detaljnije informacije o ZMAG-ovoj Akademiji prirodnog graditeljstva koja počinje krajem svibnja.

-Ovogodišnja Konvencija donosi i multimedijalnu izložbu umjetnice Nives Sertić "Kuća je Šuma je Kuća". Riječ je o multimedijalnoj prostornoj instalaciji u šumskim prostorima Recikliranog imanja, osmišljenoj kao hommage pokretima ruka, tijela, alata, pokretima grana, trave i lišća, materijalima iz prirode i njihovim teksturama te prirodnim/permakulturnim graditeljima- kažu iz ZMAG-a.

U nedjelju, 5. svibnja, s početkom u 11 sati, obilježit će se deveto izdanje Dana permakulture. Uz niz predavanja i stručnih rasprava, u sklopu Dana permakulture, posjetitelje očekuje i obilazak imanja uz stručno vodstvo te druženje, umrežavanje i razmjena iskustava.

Ulaz na oba događanja je besplatan, a prijave nisu potrebne pa nema prepreka da ovaj vikend provedete u Vukomeriću.

Program predavanja 3. Konvencije prirodnog graditeljstva (subota, 4. svibnja):

10:00 Samogradnja solarnih sustava i energetska neovisnost, Nicolla Mezzaroba (Italija)

11:00 Slama – od nusproizvoda do građevinskog materijala, Alan Cerovac (Hrvatska)

12:00 Prezentacija rada Akademije prirodnog graditeljstva 2019, Matko Šišak (Hrvatska)

13:00 Prezentacija festivala Earth Regio Balcan, Dragana Kojičić – putem video linka (Srbija)

14:00 Prezentacija festivala Nautural Homes, Victor Karlik – putem video linka (Češka)

15:00 Ručak

16:00 Okrugli stol "Novi održivi trendovi u kulturi stanovanja"

18:00 Pizza party

20:00 Multimedijalna instalacija "Kuća je Šuma je Kuća"

Program 9. Dana permakulture (nedjelja, 5. svibnja):

11:00 Dobra ekonomija, Dražen Šimleša

12:00  Zeleni alati/Green Tools, Bruno Motik

13:00 Akademija prirodnog graditeljstva 2019., Matko Šišak

14:00 Društvena banka sjemena, Sendy Osmičević

15:00 Predstavljanje permakulturnih inicijativa iz HR (Marko Jakobović; Regenerativna poljoprivreda na Krku / Mladen Mladenović; Permakulturne inicijative na Kvarneru)

16:00 Stručno vodstvo po Recikliranom imanju, Vrtekice

Dan permakulture sufinancira Nacionalna zaklada za razvoj civilnog društva u sklopu programa Centar znanja za društveni razvoj u području održivog življenja i razvoja permakulture, dok će se Konvencija prirodnog graditeljstva održati uz podršku Grada Velike Gorice, Husqvarna HR/Drezga d.o.o. i Peracto d.o.o.

Foto: Sanjin Kaštelan