°C 24

Na Jurjevo u Lukavcu pristižu brojne domaće, ali i strane povijesne postrojbe

26.04.2019.

Petar Brnada

Na veliku tradicionalnu proslavu Jurjeva koja će se ove nedjelje održati pokraj dvorca Lukavec stiže i 13 povijesnih postrojbi među kojima se uz domaće straže i garde nalaze i gosti iz Mađarske te Tomislavgrada.

Povijesne postrojbe možete pozdraviti kod muzeja Turopolja gdje je okupljanje zakazano u 11 sati, nakon čega će prisustvovati Svetoj misi u NBDM. Postrojbe će nakon mise položiti vijence kod spomenika Golubica te nastaviti druženje u Lukavcu gdje je u 17 sati na rasporedu smotra i predstavljanje.

Riječ je o zaista šarolikom društvu koje pristiže iz gotovo svakog kutka Hrvatske pa ćete tako u Lukavcu moći vidjeti Karlovačku građansku gardu, Gradsku stražu Bakar, Ličku pukovniju Gospić, Svetonedeljsku gardu 'Petar Erdody', Križevačku djevojačku stražu, Povijesnu postrojbu Ivanić Grada '10. Satnija Ivanić', Gradsku stražu Požega, Samoborsku narodnu gardu, Serežane- Stare graničare iz Županje, Žumberačke uskoke, Ban Gašpar Alapić, ali kao što smo već spomenuli i Zrinyi vitezove iz Szigetvara iz Mađarske te Hajdučku družinu Mijata Tomića koja pristiže iz Tomislavgrada.

Foto: Ivica Galović/PIXSELL