°C 21

LD "Srna" obilježilo velikih 75 godina rada: "Nastavljamo bogatu lovačku tradiciju"

09.04.2019.

Petar Brnada

Članovi LD „Srna“ Velika Gorica održali su svoju sedamdeset i petu godišnju skupštinu. No, u monografiji goričkog lovstva, koja je pri kraju, postoji dokaz da je u Gorici lovstvo organizirano prije 130 godina.

Nesebični Turopoljci nisu pisali samo o svom društvu, već o povijesti lovstva Velike Gorice. Zato je predsjednik Josip Jančić Babriga došao na skupštinu u staroj kravati nazvanoj „podgutnica“, koju su nosili stari plemenitaši u Turopolju.

Na skupštini su zahvalili vrijednim članovima koji su uređivali lovački dom i lovište, te donatorima koji pomažu rad društva. U protekloj  godini i drugi su koristili lovački dom i okolicu, poput kinologa, „šlajsa“ s konjima i drugih. Zato je konačno asfaltirana cesta do doma. Da je sve u redu u lovištu potvrdila je lovna inspekcija. Lovci su odmah prihvatili novu policu osiguranja na cesti. Tradicionalni Lovački bal nastaviti će se i iduće godine. Uoči Sajma lova i ribolova, lovci su na zagrebačkom Trgu bana Jelačića dijelili gulaš i pozive za Velesajam. Takvi nastupi u javnosti također se nastavljaju.

Kako je kazao lovnik Zlatko Jurmanović, plan odstrela je ispunjen. U pometu je stradalo pet srna, ali je manje lisica u lovištu. No, krivolova još ima. Kako se urbanizacija u lovištu nastavlja, pojavljuju se i kućni ljubimci. Zanimljiva je pritužba jednog građanina koji je prijavio kako srne i zečevi uništavaju usjeve, a ispostavilo se da su to riječni galebovi u jatima. Za narednu lovnu godinu donesen je program rada, kojim se bogata lovačka tradicija nastavlja.

Poseban događaj je bio uručenje tri plakete kao zahvalu lovcima koji su u društvu aktivno radili četiri ili pet desetljeća. To su: Pero Gracalo, Ivan Trupčević i Ivan Klarić. Plaketu počasnog člana dobio je Mario Šipušić, prijatelj koji godinama pomaže društvo. Kako je kazao, zahvaljujući, on je lovac u srcu, iako nema iskaznicu, a nastaviti će pomagati društvo i dalje, jer tri člana njegove obitelji nalaze se na zidu lovačkog doma.

Tekst i foto: Boris Ćavar