°C 20

Dani dječjih vrtića: Ovogodišnji skup posvećen odgajateljima i otvorenom vrtiću

01.04.2019.

Petar Brnada

Stručnim skupom pod nazivom „Sretni i kompetentni u inovativnom i otvorenom dječjem vrtiću“ od 2. do 3. travnja obilježit će se Dani dječjih vrtića u Velikoj Gorici koji se održavaju uz pokroviteljstvo Ministarstva znanosti i obrazovanja i Grada.

Ovogodišnji Dani dječjih vrtića posvećeni su primarno onima koji rade s djecom rane i predškolske dobi, ulozi odgojitelja, stvaranju otvorenog vrtića u kojem su sretni i kompetentni i djeca i odrasli, a Stručni skup namijenjen je odgojiteljima, učiteljima i stručnim suradnicima iz odgojno-obrazovnih ustanova kao i drugim stručnjacima koji se bave ranim i predškolskim odgojem i obrazovanjem.

-Tema skupa podrazumijeva predstavljanje različitih načina rada s djecom i roditeljima u dječjim vrtićima koji razvijaju vlastite autentične koncepte djelovanja u širem kontekstu zajednice. Cilj Stručnog skupa je razmjena iskustava i dobre prakse kao i prezentacija suvremenih znanja i spoznaja iz područja predškolske djelatnosti- kazali su iz Grada.

Kako su dalje naveli, prema objavljenom Javnom pozivu za prijavu radova, odabrani su radovi koji se svojim sadržajem uklapaju u navedenu temu. Bogat i sadržajan Program počinje plenarnim izlaganjima prof.dr.sc. Lidije Vujičić, dekanice Učiteljskog fakulteta u Rijeci i dr. Hrvoja Handla, spec. psihijatra.

„Slušati, čuti i razumjeti dijete“

U središtu plenarnog izlaganja prof.dr.sc. Lidije Vujičić jest promišljanje i koncipiranje kurikuluma dječjeg vrtića kao konceptualnog okvira za razvoj dječjih potencijala. Slušati, čuti i razumjeti dijete znači uistinu vidjeti što dijete radi te kakvog to za njega ima smisla. Mijenjanje kulture odgojno-obrazovnih ustanova trebalo bi se odnositi na percepciju uloge odgajatelja kao istraživača vlastite prakse i glavnih sudionika promjena, čime oni neminovno postaju dio kulture (organizacije) koja uči i istražuje te u kojoj se smatraju svakodnevno odgovornima za vlastiti razvoj, ali i razvoj procesa u cijelosti.

Emocionalni razvoj djeteta

Izlaganje dr. Hrvoja Handla usmjereno je emocionalnom razvoju djeteta od njegove najranije dobi – zore njegova života s naglaskom na važnost uloge odgojitelja i postavljanju granica.

-Plenarna izlaganja uvest će nas u aktivnosti namijenjene roditeljima, odgojiteljima i drugim stručnjacima koji rade s djecom. U Programu su detaljnije navedene sve aktivnosti. Svi zainteresirani odgojitelji, učitelji i stručni suradnici koji se žele prijaviti na predavanja i radionice, mogu to učiniti putem prijavnog obrasca. Obzirom na ograničen broj sudionika, prijave će se prihvaćati prema redoslijedu prijave- priopćili su iz Grada.

Stručnim skupom nastoji se unaprijediti kontinuirana briga o djeci, jer je dostupan i kvalitetan sustav predškolskog odgoja društveni mehanizam koji poboljšava i unapređuje kvalitetu života djece, njihovih obitelji, ali i svih građana zajednice, dodali su iz Grada Velike Gorice.

Program i prijavni obrazac možete pronaći OVDJE.