°C 24

Znate li kako izraditi knjigu? Požurite s prijavama na radionicu

19.02.2019.

Petar Brnada

Jeste li se ikada zapitali kako nastaje knjiga? Ili tko su ljudi koji još uvijek ručno uvezuju knjige stvarajući tako prava mala umjetnička djela?

Ako jeste i ako želite saznati i naučiti kako sami stvarati i uvezivati knjige, pravo mjesto za vas je radionica ručne izrade knjigoveških proizvoda koju priprema Gradska knjižnica Velika Gorica.

-Iako u suvremenom svijetu ručne tehnike uvezivanja zamjenjuju knjigoveški strojevi, stari knjigoveški zanat još je uvijek na cijeni ako u rukama želite držati sasvim poseban predmet- kazali su iz Knjižnice te poručili da je radionica ručne izrade knjigoveških proizvoda i ukrasne ambalaže namijenjena svima koji su zainteresirani za izražavanje kroz knjigovešku formu.

Nakon uvoda u povijest razvoja knjigoveških proizvoda, fokus će biti na praktičnom radu, na izradi knjiga i ukrasne ambalaže. Izrađivat će se proizvodi za svakodnevnu uporabu koristeći se svakodnevnim i/ili lako dostupnim materijalima i alatima.

Kroz povijest ručne izrade knjiga i ukrasne ambalaže vodit će vas grafička inženjerka Ana Brigljević, knjigoveža i docentica s Katedre za knjigoveštvo i ambalažu Grafičkog fakulteta u Zagrebu dr. Branka Lajić.

Ukupno će se održati osam radionica, i to svake srijede od 27. veljače do 17. travnja s terminom u 18 sati, kroz koje će polaznici naučiti izrađivati blokove, ukrasne kutije, fascikle, knjižni blok, tvrdi uvez knjige sa zaštitnom kutijom te ambalažu za nakit.

-Ručna izrada ovih proizvoda prvenstveno se bazira na besprijekornoj tehnici, svrsishodnoj formi i ukrasnoj opremi, te je jedan od osnovnih načina preventivne zaštite knjižne građe koju masovna, industrijska proizvodnja ne može pružiti- kažu iz Knjižnice.

Prijave za sudjelovanje u radionici ručne izrade knjigoveških proizvoda primaju se putem e-maila posudba@knjiznica-vg.hr, a s obzirom da je broj sudionika ograničen na deset, prvih deset prijavljenih moći će se priključiti radionici.

Prvi susret na rasporedu je u srijedu, 27. veljače, u Gradskoj knjižnici Velika Gorica, Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37, a sudjelovanje u radionicama kao i sav potreban materijal besplatni su za sve polaznike.