°C 20

MOST: Propadaju natječaji aglomeracija, pa i goričke

28.11.2018.

Ivana Ćurić

Natječaji za projekte Aglomeracije redom se poništavaju zbog velike razlike u procijenjenoj vrijednosti radova i pristiglih najpovoljnijim ponudama, a takav scenarij nije zaobišao niti Veliku Goricu. Upravo je na ovu situaciju na današnjoj konferenciji za medije upozorio MOST Nezavisnih lista.

Konferenciju za medije održali su Marko Šimac predsjednik goričkog MOST-a, tajnik stranke na državnoj razini Nikola Grmoja, saborska zastupnica Sonja Čikotić i gorička vijećnica Karmen Rak.

- Poništeni su natječaji za projekt Aglomeracije Velika Gorica, za sustav obnove i dogradnje vode ukupne vrijednosti nekih 240 milijuna kuna čime je praktički u pitanje dovedena cijela realizacija tog projekta jer trenutno je potraga za sredstvima-istaknuo je Marko Šimac iz velikogoričkog MOST-a.

Izrazio je kako se nada da Grad neće stupiti u novo kreditno zaduženje kako bi pronašao sredstva za projekt jer se radi o velikim iznosima koji se kreću od 100 do 150 milijuna kuna. Podsjetio je kako se kapitalni projekti u gradu rade iz kredita te je kritizirao da se financije u Gradu vode neefikasno i neučinkovito.

-Ako krenemo u daljnja zaduživanja i daljnje opterećenje Grada i gradskih firmi imat ćemo novi slučaj VELKOM, novu opasnost da naša komunalna infrastruktura i vrijedne nekretnine Grada padnu u privatne ruke-rekao je Šimac dodavši i kako će zbog svega navedenog vijećnici MOST-a biti protiv dizanja cijena komunalne naknade na današnjoj sjednici Gradskog vijeća.

Osvrnuo se i na asfaltnu bazu dodavši kako je to projekt kojeg nisu podržavali, ali im "nije drago da ide tužba" koju vidi kao rezultat direktno lošeg upravljanja papirima.

-Ništa od aglomeracije, to je tragedija za Veliku Goricu jer neimanjem kvalitetne vode ugrozili smo naša jezera i rijeke kao temeljni kapital i naša vodocrpilišta. Pitanje je što je sljedeće u nizu što se neće realizirati -zaključio je Šimac.

Čikotić: Ministar bez odgovora na probleme financiranja projekta

Medijima se obratila i saborska zastupnica MOST-a Sonja Čikotić iskazavši kako središnjica iskazuje punu podršku goričkom ogranku stranke.

-Već smo 20. rujna postavili pitanje ministru Ćoriću što će biti sa svim tim projektima pročišćivanja, odvodnje, aglomeracije, ne samo u Velikoj Gorici nego diljem cijele Republike Hrvatske. Na pitanje još uvijek nije odgovoreno. Tražimo odgovor od Vlade na pitanje koje će biti sustavno rješenje na području Republike Hrvatske jer odgovor naprosto nije da se natječaj poništi. Po meni trebalo bi iznaći rješenje sektorski nadležno ministarstvo, znači da se pokrene taj projekt odvodnje, konstrukcije vodovoda i pročišćivača i EU fondovi iz razloga da ne izgubimo EU sredstva jer su ona dana na određeni period-poručila je Sonja Čikotić.

Nikola Grmoja, tajnik MOST-a na državnoj razini kazao je kako su bili svjesni problema i prije nego je poništen natječaj za Aglomeraciju Velika Gorica, a isti problem imaju i drugi hrvatski gradovi.

-Znali smo što će se dogoditi i ovdje, ali i u drugim gradovima jer jednostavno na te projekte koji su tako projektirani praktički se nije javio nitko s takvim ponudama. Gradovi nemaju dostatna sredstva i sada je pitanje na koji način to riješiti, poništavanje natječaja sigurno nije put jer gubimo vrijeme. Ako se i raspiše novi natječaj pitanje je hoće li ponude koje će doći biti niže tako da u tom smislu država treba rješavati taj problem jer ovo što se događa ovdje u Velikoj Gorici oko aglomeracije događa se i u drugim dijelovima Hrvatske-izjavio je Grmoja.

Prozivanje Šimca zbog boravišta u Zagrebu

Na kraju se Šimac osvrnuo na nedavne prozivke kako on ne živi u Velikoj Gorici istaknuvši kako se društvenim radom bavi više od desetak godina, no određenim spletom okolnosti, odnosno zaposlenjem, ima privremeno boravište u Zagrebu, a prebivalište u Novom Čiču.

-Nije ovo nova informacija, da se Velika Gorica bavi time da li jedan vijećnik privremeno živi ili boravi u Zagrebu. Ne živim od politike i to pokazuje moj rad, živim za Veliku Goricu i to boli ljude koji ne mogu naći ništa drugo, pa iz zakonitog postupka izvlače aferu-kazao je Šimac podsjetivši na slučaj prebivališta Tonina Picule i Vesne Škare Ožbolt dok su obnašali funkcije u Velikoj Gorici. HDZ se žestoko obrušio na Tonina Piculu u predizbornoj kampanji,a gospođi Škare Ožbolt kao članici vladajućih i predsjednici Gradskog vijeća nije se zamjeralo.

Upit o poništenim natječajima i kako Grad to misli financirati Šimac je postavio i na Aktualnom satu Gradskog vijeća koji je otpočeo u 11 sati. Odgovor je s govornice uputio gradonačelnik Dražen Barišić.

- Molim vas da e govorite loše o projektu Aglomeracije, kao što znate to nije dnevni projekt, to nije jednomjesečni projekt, to je možda bi mogao reći projekt stoljeća koji se radi u suradnji Grada s Hrvatskim vodama, resornim Ministarstvom i EU fondovima i bit će veći od 500 milijuna kuna. To zaslužuje veliku pozornost i veoma je kompleksan projekt ne samo u realizaciji, već i u pripremi, i ta dugoročnost projekta sastoji se od devet ugovora. Neki su sklopljeni, konzumirani, oprema se već dopremila, tu su još ugovori za nadzor ,upravljanje i promidžbu projektom i vrlo je bitno da se mora dogovoriti izvođenje za tri cjeline projekta. Nabava je provedena i ponude su bile iznad ponuđenih vrijednosti, zbog toga idemo na poništenje natječaja, dobili smo takve upute i idemo na novo raspisivanje i nadamo se da ćemo onda dobiti nove izvođače, uskoro ide i posljednji natječaj za izgradnju uređaja i pročišćavanje otpadnih voda, nakon toga idemo u pripreme i same radove-poručio je gradonačelnik.