Novosti Sport Događanja

Gastro Turopolja: Vatrogasci iz Lazine pripremili najbolju kotlovinu

15.10.2017. / Ivana Ćurić

Kotlovina koja je ponajviše mirisala centrom grada već od prijepodnevnih sati, morske delicije, slastice iz turopoljske i dalmatinske kuhinje, slavonski čobanac, pizze i šarani samo su dio bogate ponude Gastro Turopolja koje je u centar grada danas privuklo na stotine posjetitelja.

Na nedjeljni turopoljski ručak dolazile su i cijele obitelji, a našlo se za svakoga ponešto. Od gastro ponude koja je uključivala i nezaobilazna vina domaćih vinara, bilo je tu i tradicijskih proizvoda, medara, drvenog vrtuljka u kojem su uživali najmlađi, i nezaobilaznih tamburaša Harmonije koji su glazbom pratili događanja na platou kod budućeg Centra za posjetitelje.

Najviše porcija bilo je isporučeno s kotlova jer natjecanje u pripremanju kotlovine okušalo je 25 ekipa. Laskavu titulu po žiriju kojeg je predvodio uvijek raspoloženi Tomislav Špiček osvojili su članovi DVD-a Lazina Čička.

-Hvala svim posjetiteljima koji su došli danas i koji su nas obišli na štandu. Glavni kuhari su bili gospodin Turković i gospodin Vukašinec, a oni neće odati tajni recept. Prije nekoliko godina smo bili treći, tako da imamo već neka iskustva i raduje nas pobjeda. Najviše nam se na ovogodišnjem Gastru svidio ambijent, ovaj prostor na kojem se održava i svaka čast Turističkoj zajednici- poručio je Ivan Šantek iz pobjedničkog kotlovina-teama DVD Lazina Čička.



Drugo mjesto pripalo je Plemenitoj općini Turopoljskoj, a kuhari-plemenitaši pohvalili su svog dožupana koji je donio ljutu papriku iz Slavonije koju su koristili za današnje natjecanje. Vesela ekipa Ceha frizera, kozmetičara i pedikera UO Velika Gorica osvojila je treće mjesto sa svojom kotlovinom.

Baš kao i odrasli u svemu su sudjelovali i oni najmlađi, kako članovi goričkih vrtića, tako i marljivi pojedinci. Jedna od njih je i Mia Hađavir koja će tek u malu školu, ali je spremno s pregačom pomagala članovima DVD-a Vukovina čija je i sama članica.

-Tu sam od jutra, baš je lijepo. Dečki me slušaju tak-tak. Probala sam svašta, ali najfinija je bila mamina štrudla od jabuke-rekla nam je mala Mia.

Najuređenije štandove imali su DVD Kurilovec, DVD Ribnica i DVD Lazina Čička. Među gostujućim sudionicima ponovno su bili ugostitelji s Lastova i Korčule, a ove godine pregače su se primili i članovi Zavičajne udruge Napredak koja je pripremala omiljeno mesno jelo.

-Čime se mogu Bosanci pohvalit nego ćevapima, ispekli smo ih oko 800. Muški članovi su se pobrinuli da sve bude dobro pripremljeno, kao što je i na većini drugih štandova ovdje, iza svega stoje muški-poručio je Juro Radman član Zavičajne udruge, a koji već 18 godina živi u Velikoj Gorici.

Gorički ugostitelji imali su pune ruke posla, a u redu za porciju ili slatko stajalo se i po 10-15 minuta.

-Naši kuhari Goran Marko Beus i Domagoj Tomšić su najzaslužniji za našu današnju ponudu mesno-ribljeg menija. Pripremili smo za građane rižoto od sipe koji je prvi planuo, brudet od sipe i liganja s palentom od špinata, to je neki pandan gulašu kojeg smo imali. A na roštilju kojeg smo pekli na licu mjesta smo imali srdele i ražnjiće od jadranskih kozica, te skradinsku tortu za desert koja se radi bez brašna. Ponudili smo čak i graševinu koju radimo sami, a u sva jela dodali smo ekstra djevičansko maslinovo ulje koje proizvodimo i svake godine s njime osvajamo medalju na Danima mladih maslinara u Vodicama-otkrio nam je Bruno Ceronja iz restorana Mon Ami.

Red hrane, red slatkog, red vina, red glazbe, red druženja-vrvjelo je od toga na Trgu kralja Tomislava i prostoru kod Centra za posjetitelje, a oni najopušteniji zaplesali su nakon što su odložili kuhače i pregače.

-Nisam neki obožavatelj tuluma, ali je stvarno ok za podružiti se. Probala sam rolice s povrćem i bilo je fantastično, a potom sam otišla po kremšnitu. Nisam od slatkog, ali kad sam vidjela ljude koji stoje u redu, poneslo me, pa sam kušala. Bila sam već jedne godine, ali se ne volim gurat, pa obično dođem na kraj kad nema ničega, ali ove sam godine odlučila svratiti ranije. Hrana je zaista fina, probala sam i gemišt i sad mogu ići spavat doma- rekla nam je simpatična gospođa Nada Meštrović iz Velike Gorice koja je kao i brojni posjetitelji uživala u turopoljskom ručku.

-Već smo bili prijašnjih godina, čini mi se da je ove godine više i ljudi i ponude, jeli smo kotlovinu i bila nam je super, još da su malo veće porcije-rekla nam je kroz smijeh Marina Družijanić koja je na turopoljski ručak stigla s cijelom obitelji.

Svemu je kumovalo lijepo vrijeme i kad se to posloži s dobrom organizacijom za najukusniju manifestaciju u Turopolju mnogi će u šali prokomentirati "A šteta kaj nije češće!"

Više slika pogledajte OVDJE.

Podijeli