Novosti Sport Događanja

Doznajte više o prirodnoj baštini turopoljskog kraja

20.09.2017. / Ivana Ćurić

Dani europske baštine u Velikoj Gorici večeras počinju uz otvorenje izložbe, a u četvrtak se nastavljaju uz predavanje o prirodnoj baštini Turopolja koje možete posjetiti u 12 sati u Gradskoj knjižnici Velika Gorica.

Kroz predavanje prof.dr.sc. Željka Španjola „Prirodna baština Turopolja“ upoznat ćemo specifične prirodne resurse turopoljskoga kraja – vegetaciju, floru, faunu, prirodne krajolike i njihovo biološko, ekološko i prostorno značenje – sve ono što je, s obzirom na neraskidivu vezu čovjeka i prirode, na specifičan način oblikovalo živote ljudi i način života na ovom području. Uz kratak povijesni prikaz suživota čovjeka s prirodom na ovim prostorima, saznat ćemo ponešto i o zakonskoj zaštiti i prijedlozima za daljnju zaštitu i valorizaciju krajobraznih cjelina u Turopolju, jer sve ono što čovjek svojim djelovanjem u dubokom prožimanju s okolišem stvara, ostaje kao baština za buduće generacije.

Rad „Prirodna baština Turopolja“ za izlaganje u sklopu programa Dana europske baštine 2017. pripremili su prof.dr.sc. Željko Španjol i doc.dr.sc. Damir Drvodelić iz Zavoda za ekologiju i uzgajanje šuma Šumarskog odsjeka Šumarskog Fakulteta Sveučilišta u Zagrebu.

Predavanje će se održati u Središnjem odjelu za odrasle, Zagrebačka 37.

Podijeli