Novosti Sport Događanja

Pošto paprika: Sve za ajvar na goričkom sajmu

01.09.2017. / Ivana Ćurić

Prava žena u rujnu miriše na ajvar-kaže šaljivi natpis koji se ovih dana "lajka" na društvenim mrežama. Ovaj namaz kao posebno ukusan dio zimnice pripremat će se u brojnim domaćinstvima već ovog vikenda, a sve za dobar ajvar može se pronaći i na goričkom sajmištu.

Ajvar, omiljen na stolu tijekom cijele zime, a i godine, pravi se na jesen, kada je puna sezona paprike. Priprema se od ljutih i od slatkih paprika te patlidžana. Upravo ovo povrće pojavilo se u velikim količinama na goričkom sajmištu, a od ranog jutra to je sve traženija roba.

-Pošto paprika?- upit je kojeg se malo pa malo moglo jutros čuti između štandova s povrćem.

-Paprika pet kuna kilogram, patlidžan šest-odgovara prodavačica na ulazu u sajmište pokazujući na zapakirano povrće. Nekom je to dovoljno, pa ukoliko se povrće svidi ovako na oko, prodaja je dogovorena. No, prođete li par koraka dalje može se naći i povoljnije, jer svaka je kuna, pa makar i jedna, bitna.

-Paprika 5 kuna, patlidžan isto 5 kuna-odgovara gospodin s drugog štanda svakog petka tu dolazi prodavati. Spremate li se raditi punjene paprike, pa vam odgovara i žuta paprika, nju možete pronaći i za manje od 4 kn po kilogramu.-Dolazimo iz Bjelovara, uzgajamo povrće i prodajemo ga ovdje svakog petka. Nije nam teško doći jer prodaja ide, a za ajvar se najviše traži paprika roga-rekao nam je gospodin Goran koji sa smiješkom od jutra kupcima nudi povrće. U poslu mu pomažu članovi obitelji, a on, kao i prodavači iz Garešnice ili okolice Siska pokazuju da ovdje stižu odasvud iako goričko sajmište nije veliko kao nekada.

Tko voli domaće i cijena bude prihvatljiva ovdje na sajmištu najlakše je vreće s povrćem prebaciti u gepek i obaviti kupnju u kratkom roku, osim ako naravno ne sretnete nekog od prijatelja pa svratite na čašicu razgovora. Uz namirnice potrebne za ajvar, ovdje se kao i svakog petka na Gorice može pronaći i drugo povrće i domaći proizvodi, sir s paprikom ili vlascem, domaći med, krastavci, feferoni...pa i češnjak i rajčica koji se mogu naći također u ajvaru jer svatko ga pravi na svoj način, a raznovrsnost recepata idu do tih razmjera da jedni neće ni koristiti patlidžan, dok će neki umiješati i šljive.

-Uvijek ovdje kupujem papriku za ajvar, a radit ćemo ga u dvije ture jer pripremamo naveliko. Svi ga vole, a dobar dio podijelimo prijateljima I rodbini-rekla nam je gospođa Barbara kojoj će u pripremi zimnice ove godine pomoći i snaha. Njihova će kuhinja, kao i mnoge druge, ovih dana mirisati na domaći ajvar.

Galerija slika

Pošto paprika: Sve za ajvar na goričkom sajmu Pošto paprika: Sve za ajvar na goričkom sajmu Pošto paprika: Sve za ajvar na goričkom sajmu Pošto paprika: Sve za ajvar na goričkom sajmu Pošto paprika: Sve za ajvar na goričkom sajmu Pošto paprika: Sve za ajvar na goričkom sajmu Pošto paprika: Sve za ajvar na goričkom sajmu Pošto paprika: Sve za ajvar na goričkom sajmu Pošto paprika: Sve za ajvar na goričkom sajmu

Podijeli