Novosti Sport Događanja

Počela gradnja hladnjače za opstanak voćara i povrćara

16.05.2017. / Ivana Ćurić

U Radnoj zoni Rakitovec počela je gradnja moderne ULO hladnjače kapaciteta 3 tisuće tona, jedine tako velike hladnjače koja neće biti u vlasništvu trgovaca već Distributivnog centra za voće i povrće.

Gradnja ULO (ultra low oxygen) hladnjače, s tehnološkom opremom i transportnim sredstvima vrijedna je 26,2 milijuna kuna (bez PDV-a), predstavlja drugu fazu razvoja Distributivnog centra za voće i povrće. Većina novca za gradnju, 23,3 milijuna kuna osigurana su temeljem natječaja Agencije za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju, od čega 19,8 milijuna kuna osigurano iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, a 3,5 milijuna iz državnog proračuna, dok Distributivni centar sudjeluje s 2,8 milijuna kuna.

-Radovi idu idealno i do kraja godine hladnjača bi trebala biti u punoj funkciji. Ovo je zajednički regionalni projekt voćara Zagrebačke i Međimurske županije, tako da već u startu govorimo o 40 OPG-ova. Želimo biti servis za sve više hrvatskih voćara i povrćara, već i sad radimo sa Slavonijom i svi voćari su dobrodošli. Najam će se plaćati po proizvodnim cijenama, ovo je kopiranje projekta uspješnih projekta iz zapadne Europe kada proizvođači u suradnji s lokalnom i regionalnom samoupravom grade ovakve moderne infrastrukturalne objekte i osiguravaju sebi opstanak, a nama je cilj upravo to-istaknuo je Hrvoje Bunjevac direktor Distributivnog centra.

Za opstanak domaće proizvodnje

 Realizacijom druge faze izgradnje Distributivnog centra malim i srednjim poljoprivrednicima omogućit će se postizanje bolje kupoprodajne cijene i snabdijevanje tržišta tijekom cijele godine.

-Nikad nismo radili drugo nego domaću proizvodnju i plan nam je osigurati opstanak domaće proizvodnje jer kad voćari dobivaju 30-40 posto niže cijene od proizvodne oni nemaju budućnost. Putem ovog projekta koji je prepoznat od strane EU čijim fondovima se financira 90 posto projekta, ovaj objekt će imati minimalne troškove ,i nećemo biti opterećeni kreditom, time ćemo biti konkurentniji na domaćem tržištu, a s druge strane jer se širimo polako i van Hrvatske, zadovoljit ćemo zahtjeve i europskog tržišta-dodao je Bunjevac.

Uz Distributivni centar za voće i povrće, nositelji projekta su i Poljoprivredna zadruga Zagrebački voćnjaci te Poljoprivredna zadruga Međimurski voćnjaci.

-Hladnjača će biti u vlasništvu proizvođača, sve ostale su u vlasništvu trgovaca, a ovako će naši proizvođači biti cijele godine na tržištu. Gradnja je počela prošlog tjedna i po dinamičkom planu ove godine bi trebalo biti gotovo što znači da bi zadnja berba jabuka mogla biti skladištena u ovoj hladnjači. Vjerujemo da će ovime početi nova era u kojoj će naši proizvođač biti konkurentniji, stvarati normalni dohodak i živjeti od svojih obiteljskih gospodarstva-rekao je župan Stjepan Kožić.


Nova mogućnost skladištenja i očuvanja plodova bit će i dodatni poticaj mladim poljoprivrednicima, mišljenja je velikogorički dogradonačelnik Stjepan Kos.

-Drago nam je da je ovaj projekt nastao na području Grada Velike Gorice, time i Zagrebačke županije, nadam se da će to biti poticaj proizvođačima da proizvode još više poljoprivrednih proizvoda, koje mogu skladištiti i plasirati na tržište ne samo tu već i šire, i da je to poticaj i mlađim poljoprivrednicima-rekao je zamjenik gradonačelnika Stjepan Kos.

Velika očekivanja imaju i sami zadrugari, velikogorički poljoprivrednici, jer njihovi plodovi neće propadati već će uščuvani čekati bolje vrijeme za plasman na tržište.

-Očekujemo puno, ali to smo već i sad ostvarili. Mi smo direktni proizvođači, nema tu trgovaca, sav profit koji ostvarimo ide zadrugarima. Zadruga ima 180 hektara jabuka plus drugo voće i neki smo imali svoje hladnjače koje omoguće da se jabuka drži kraće vrijeme, a ovako nas više neće tjerati da prodajemo plodove pošto-poto već čekamo povoljniji trenutak, uz to omogućen nam je i veći izvoz- rekao nam je voćar iz Starog Čiča i upravitelj zadruge Zagrebački voćnjaci Mario Di Giusti.

-Za svoje zadrugare mogu reći da smo svi vrlo sretni da je došao dan kada ćemo dobiti hladnjaču koju čekamo skoro 10 godina. Kada bude gotovo sada smo sigurni da možemo oprati voće, spremiti i čekati bolja vremena,a ne prodavati ispod cijene. Dobro smo funkcionirali do sada, snalazili se, ali tu nije bilo nikakvog dobitka, prošle godine smo imali 100 posto štete, a vrlo mali broj proizvođača je bilo osigurano jer su premije visoke. Nadamo se da će ovo voće biti plasirano kako treba, a u budućnosti nas tu očekuje i prerada, pa će se isplatiti na neki način- dodao je Ivan Kuzmec, predsjednik skupštine Zagrebačkih voćnjaka koji se i sam bavi voćarstvom.

Galerija slika

Počela gradnja hladnjače za opstanak voćara i povrćara Počela gradnja hladnjače za opstanak voćara i povrćara Počela gradnja hladnjače za opstanak voćara i povrćara Počela gradnja hladnjače za opstanak voćara i povrćara Počela gradnja hladnjače za opstanak voćara i povrćara Počela gradnja hladnjače za opstanak voćara i povrćara Počela gradnja hladnjače za opstanak voćara i povrćara Počela gradnja hladnjače za opstanak voćara i povrćara Počela gradnja hladnjače za opstanak voćara i povrćara Počela gradnja hladnjače za opstanak voćara i povrćara

Podijeli