°C 26

MOST-ov plan 10:15:20 za efikasnije grijanje

08.05.2017.

ivana

Velikogorička organizacija MOST-a u subotu prijepodne održala je javnu tribinu na kojoj je glavna tema bila problematika skupog grijanja u Velikoj Gorici.

Na tribini su sudjelovali Alan Šembera, MOST-ov kandidat za gradonačelnika Velike Gorice i njegovi zamjenici te predstavnici stanara.

-Činjenica da danas 25.000 stanovnika Velike Gorice plaća najskuplje grijanje u Hrvatskoj, te da takva situacija traje već godinama, potaknula je MOST-ov stručni tim da izradi prijedlog sustava grijanja. Sam podatak da 12 kotlovnica u centru Velike Gorice koristi lož ulje kao gorivo, te da cijeli niz gradskih objekata se grije na to gorivo, teško je shvatljiv u današnje vrijeme energetskih ušteda i ekologije-poručili su na tribini MOST-ovci.Na tribini su istaknute i usporedbe cijena grijanja između stanova iste veličine u Zagrebu i Velikoj Gorici, odnosno 281 kunu se plaća grijanje u Zagrebu, a stan iste veličine grijanje će u Gorici platiti 580 kuna.

MOST-ovo predloženo rješenje bazira se na pet elementa: osnivanje VG Toplinarstva i VG Plin, čime bi grad preuzeo poslove upravljanja toplinarstvom i distribucijom, kao komunalnim djelatnostima: prebacivanju dijela kotlovnica s lož ulja na plin; izgradnja dva nova kogeneracijska postrojenja do 2020 godine: jedno na plin i jedno na komunalni otpad i biomasu; uvođenjem “SMART” mreža i revitalizacijom toplinske mreže

Prema riječima Šembere, ovi projekti bi se sukcesivno izvodili do 2025. godine, uz ukupnu investiciju od 350 milijuna kuna, što bi se najvećim dijelom financiralo iz EU fondova i ESCO modelom financiranja, bez značajnijih angažiranja sredstava grada.

-Ovaj plan nazvali smo planom 10:15:20% , što označava postotke pojeftinjenja grijanja za građane Velike Gorice, kako projekt ide svom kraju-poručio je Alan Šembera dodavši kako bi taj projekt pružio veliku korist Gradu i Velikogoričanima.

Galerija slika

MOST-ov plan 10:15:20 za efikasnije grijanje MOST-ov plan 10:15:20 za efikasnije grijanje MOST-ov plan 10:15:20 za efikasnije grijanje MOST-ov plan 10:15:20 za efikasnije grijanje