Novosti Sport Događanja

Državni vrh u posjetu zrakoplovnoj bazi na Plesu i goričkom ZTC-u

02.02.2017. / Juraj Odrčić

Državni vrh, na čelu s premijerom Andrejom Plenkovićem te potpredsjednikom Vlade i ministrom obrane Damirom Krstičevićem, uz načelnika Glavnog stožera OS RH generala zbora Mirka Šundova, 31. siječnja posjetio je kompleks dežurnog borbenog dvojca u vojarni "Pukovnik Marko Živković" na Plesu, a ministar obrane Krstičević narednog se dana upoznao s radom Zrakoplovno-tehničkog centra u Velikoj Gorici.
Predsjednik Vlade RH Andrej Plenković je izrazio zadovoljstvo posjetom i demonstracijom vježbe HRZ i PZO-a koja je tom prigodom izvedena.

- Ovo je standardna  procedura, koju u dogovoru sa zapovjedništvom NATO-a hrvatske Oružane snage rade kvalitetno i koordinirano čime Hrvatska potvrđuje da je odgovorna članica Saveza i država koja štiti svoj zračni prostor - rekao je predsjednik Vlade te zaključio kako mu je drago što je na čelu Vlade koja je nakon niza godina povećala obrambeni proračun.

Hrvatska treba zadržati nadzor neba
 
Što se tiče odluke o zadržavanju borbene komponente HRZ i PZO-a, odnosno nabave novih borbenih aviona, i predsjednik Vlade i ministar financija rekli su kako se tim pitanjem trenutno bavi struka.

Potpredsjednik Vlade i ministar obrane Damir Krstičević zahvalio je predsjedniku Vlade i ministru financija na dolasku u Borbenu eskadrilu HRZ i PZO-a.

- Naša eskadrila spremna je izvršiti sve postavljene zadaće - rekao je ministar i dodao kako je riječ o odgovornoj zadaći kontrole našeg zračnog prostora.

- To je pitanje sigurnosti zemlje, pitanje budućnosti za narednih 30, 40 godina. Jednom izgubljena sposobnost teško se može ponovno steći.  Na taj način pokazujemo odgovornost i prema budućim generacijama - zaključio je ministar Krstičević.

Inače, izgradnju novog kompleksa dežurnog borbenog dvojca HRZ i PZO-a, financirala je Zračna luka Zagreb, u zamjenu za oko 54 hektara zemljišta koje je izdvojeno iz vojarne "Pukovnik Marko Živković" na Plesu za potrebe izgradnje  novog putničkog terminala nove međunarodne zračne luke "Dr. Franjo Tuđman".

Uz izgrađen kompleks dežurnog borbenog dvojca, izgrađena je i zamjenska infrastruktura, stajanka, spojna cesta prema Zrakoplovno tehničkom centru, heliodrom, ispitni stol, ubojni kvadrat te ispitno strelište za zrakoplove. Projektom je obuhvaćena i izgradnja zaštitnog nasipa i ograde između ZB Pleso i nove međunarodne zračne luke.


Ministar u radnom posjetu goričkom ZTC-u

Potpredsjednik Vlade RH i ministar obrane Damir Krstičević posjetio je 1. veljače 2017., u pratnji zapovjednika HRZ-a Miroslava Kovača i suradnika, i Zrakoplovno-tehnički centar d.d. u Velikoj Gorici.
Ministra su dočekali predsjednik Uprave ZTC-a Pavao Krpan i član Uprave Marijo Dokupil koji su ga upoznali s povijesti, trenutnim stanjem i poslovima ZTC-a, suradnji s partnerima izvan MORH-a, planom aktivnosti za 2017. godinu te projekcijama srednjoročnog i dugoročnog plana razvoja Zavoda.Ministar Krstičević je izrazio zadovoljstvo posjetom te istaknuo kako je djelovanje ZTC-a od iznimnog značaja za Ministarstvo obrane, osobito za Hrvatsko ratno zrakoplovstvo.


- Održavanje zrakoplovne tehnike HRZ-a i jest vaša temeljna zadaća. Tražim od vas da budete do kraja fokusirani na ovu zadaću, usvajajući nove sposobnosti, još više standarde - kazao je ministar Krstičević te dodao kako rad ZTC-a izravno utječe i na operativnu spremnost našeg ratnog zrakoplovstva te da upravo zato ne može i ne smije biti kompromisa oko kvalitete rada ZTC-a. Istaknuo je i kako je svima u interesu jačanje ZTC-a, ulaganje u znanja  i sposobnosti te tehnološko osuvremenjivanje.(izvor: MORH/foto: J. Kopi/ S. Brigljević)


Podijeli