Novosti Sport Događanja

Film i predavanje o marijanskoj baštini

02.12.2016. / Nefertum IT
U Gradskoj knjižnici Velika Gorica u ponedjeljak, 5. prosinca, održat će se predstavljanje i projekcija filma "Sisačka Majka Milosrđa" koja govori o štovanju Bogorodice u Sisačkoj biskupiji, ali i  marijanskoj baštini na području Turopolja, Moslavine, Pokuplja, Posavine i Banovine.

Tom prilikom u knjižnici gostuju dr.sc. Hrvojka Mihanović Salopek, voditeljica, scenaristica i redateljica filma i prof. Alojzije Prosoli, dok će se za glazbeni dio programa pobrinuti FA „Turopolje“ s tradicionalnim adventskim napjevima.

-Već niz godina pratimo projekt dokumentiranja hrvatske mariološke baštine i u adventsko vrijeme prikazujemo po jedan od dokumentarnih filmova koji svjedoče o dugoj i bogatoj povijesti štovanja Bogorodice na tlu Hrvatske. Brojne crkve, samostani, umjetnička djela, sakralna glazba, književna djela i mnogo druge različite građe našle su svoje mjesto u ovom jedinstvenom projektu koji obilazeći Hrvatsku bilježi i nastoji sačuvati ono najvrednije.  Zahvaljujući entuzijazmu dr.sc. Hrvojke Mihanović Salopek iz Zavoda za povijest književnosti HAZU te glazbenom producentu prof. Alojziju Prosoliju iz nakladničke kuće „Sveta glazba“, ove godine prikazujemo najnoviji u nizu filmova – „Sisačka Majka milosrđa“ – o povijesnom štovanju Bogorodice u Sisačkoj biskupiji od srednjevjekovnih tragova, preko barokne baštine, sve do današnjih dana. Nama je posebno važan jer je u njemu prikazana marijanska baština na području Turopolja, Moslavine, Pokuplja, Posavine i Banovine, a u njemu je zabilježen i nastup članova Folklornog ansambla „Turopolje“-poručili su iz knjižnice.

Projekcija i predavanje održat će s eu Središnjem odjelu knjižnice s početkom u 19 sati.

000sisasckamajkam1.jpg

 

 

Podijeli