Novosti Sport Događanja

Krešimir Starčević uz laticu Anić nastupa u Lisinskom

22.11.2016. / Nefertum IT
U sklopu ciklusa "Mladi u Lisinskom" 28. studenog
LATICA ANIĆ, jedna od najuspješnijih mladih hrvatskih violončelistica, održat će uz suradnju pijanista i istaknutog komornog glazbenika KREŠIMIRA STARČEVIĆA koncert u maloj Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u ponedjeljak, 28. studenog 2016. u 20 sati. Koncert će biti ostvaren u okviru ciklusa „Mladi u Lisinskom“ i 50. tribine „Darko Lukić“, a na programu su sljedeće skladbe:
 
 
F. Schubert: Sonata u a-molu, D 821, Arpeggione sonata
R. Schumann: Fantasiestücke, op. 73
~ ~ ~
B. Papandopulo: Rapsodia concertante za violončelo i klavir
S. Prokofjev: Sonata za violončelo i klavir, op. 119
 
 
http://www.lisinski.hr/hr/dogadanja/ciklus-mladi-u-lisinskom-br-latica-anic-violoncelo/
 
 
 
 
LATICA ANIĆ (Zagreb, 1994.) počela je učiti violončelo u razredu Mihovila Karuze u dobi od sedam godina. Aktivno je sudjelovala na majstorskim tečajevima kod međunarodno priznatih violončelista i pedagoga kao što su Miklo´s Pere´nyi, Je´ro^me Pernoo, La´szlo´ Fenyö, Jens Peter Maintz, Wolfgang Emanuel Schmidt, Gary Hoffman i drugi, a kao stipendistica zaklade Musik und Jugend pohađala je seminare Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Liechtensteinu. Od 2010. godine studentica je Valtera Dešpalja na Muzičkoj akademiji u Zagrebu i Muzičkoj akademiji Kneževine Lihtenštajn. Akademsku godinu 2014./2015. provela je u okviru programa Erasmus na Muzičkoj akademiji u Karlsruheu u razredu Lászlóa Fenyöa. Diplomirala je u Zagrebu 2016. godine, a od listopada iste godine usavršava se u razredu Raphaela Merlina na u Conservatoire a rayonnement régional in Boulogne-Billancourt u Parizu. Pobjednica je nekoliko državnih i međunarodnih natjecanjima, od kojih se među posljednjima izdvajaju prve nagrade na Međunarodnom violončelističkom natjecanju u Liezenu, Austrija te na Trećem hrvatskom natjecanju mladih glazbenih umjetnika Papandopulo u Zagrebu. Godine 2015. osvojila je Nagradu Grada Samobora na 12. međunarodnom natjecanju mladih glazbenika Ferdo Livadić u Samoboru za najbolju izvedbu djela hrvatskog skladatelja (B. Papandopulo: Rapsodia concertante). Kao solistica nastupila je uz Štutgartski komorni orkestar, Filharmoniju iz Plevena, Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije, Zagrebačke soliste, Dubrovački simfonijski orkestar i Splitski komorni orkestar. Ostvarila je suradnju kao komorna glazbenica sa članovima takvih ansambala kao što su Ébene kvartet i Kuss kvartet. Solističke recitale održala je u Austriji, Njemačkoj, Francuskoj, Portugalu, Lihtenštajnu i Švicarskoj, nastupajući na međunarodnim glazbenim festivalima kao što su primjerice Next Generation Festival u Švicarskoj, Sommerliche Musiktage u njemačkom Hitzackeru te festival Katya Popova u Bugarskoj.



KREŠIMIR STARČEVIĆ (Zagreb, 1988.) klavir je počeo učiti tek sa 12 godina u Umjetničkoj školi Franje Lučića u Velikoj Gorici u razredu Andreje Markulin. Diplomirao je 2013. na Muzičkoj akademiji u Zagrebu u razredu Đorđa Stanettija, a akademsku godinu 2012./2013. proveo je u Beču u razredu Stefana Vladara. Dobitnik je prvih i drugih nagrada na Županijskim i Državnim natjecanjima, druge nagrade na natjecanju ZlatkoGrgošević, 2007., Nagrade grada Samobora na natjecanju Ferdo Livadić, 2012. te Dekanove nagrade, 2013. Od 2009. do 2014. godine sudjelovao je u organizaciji ciklusa Virtuoso, a 2014. i 2015. obnašao je funkciju umjetničkog voditelja Zagrebačkih ljetnih večeri. Menadžer je i jedan od osnivača tvrtke CristoforiumArt. Surađuje s uspješnim hrvatskim glazbenicima kao što su Lovro Merčep, Marin Maras, Marco Graziani, Latica Anić, Danijel Gašparović, Mihael Paar, Srđan Bulat, Filip Merčep i Vedran Kocelj, kao i udaraljkašicama Pei-Ching Wu i Hyei Bak. Solistički je nastupio uz Zagrebačku filharmoniju, Simfonijski orkestar Hrvatske radiotelevizije i Orkestar Muzičke akademije u Zagrebu pod ravnanjem Saše Britvića, Pavla Dešpalja i Mladena Tarbuka. Godine 2012. svirao je na koncertu povodom proslave 75. rođendana Željka Brkanovića, čija djela sustavno izvodi i promovira. Nastupio je na festivalima kao što su Muzički biennale Zagreb, Samoborska glazbena jesen, Riječke ljetne noći, Senjske glazbene večeri, Dani Matice hrvatske u Sarajevu, ciklus Pianofortissimo te projekt 24 sataChopinauHGZ-u.
 
 
 
 

Podijeli