Novosti Sport Događanja

Zastanite ispred Galženice i pogledajte izložbu likovnih radova Andree Ceković “Putovanje zvano život”

11.06.2024. / Redakcija

Izložbu likovnih radova jedne od prijavitelja na Poziv za izlaganje amaterskih likovnih radova koji je objavljen u lipnju 2023. potpisuje Andrea Ceković.

Ako zastanete ispred Galženice pogledajte izložbu “Putovanje zvano život” koja je otvorena do 23. lipnja.

Andrea Ceković živi u Dubrancu, magistra je primarnog obrazovanja i radi kao učiteljica razredne nastave u Područnoj školi Mičevec i kaže da je od malih nogu privlači likovna umjetnost i slikanje.

- Sjećam se kako sam znala gledati brojne dokumentarne filmove o raznim umjetnicima, njihovim djelima i raznim likovnim razdobljima. U srednjoj školi mi se taj svijet likovne umjetnosti još više približio kada nas je profesorica uistinu naučila gledati i vidjeti ljepotu u likovnim djelima.
Iako sam uvijek nešto slikala i crtala, tek na Učiteljskom fakultetu sam odlučila da će mi slikanje biti jedna vrsta ispušnog ventila i jedna vrsta meditacije. Kada slikam u potpunosti sam uronjena u proces i tada kao da vrijeme stane i ne postoji ništa osim kista u ruci i papira. Najviše volim slikati akrilnim bojama i tušem, inspiraciju nalazim u svakodnevnim situacijama, a najviše se vodim emocijama u odabiru likovnih motiva. Osim što slikam, volim i vesti i tako se izraziti i ponekad kombinirati tehnike – kaže o svom umjetničkom putu autorica Andrea.

Ljubav prema slikanju, kaže, pokušava prenijeti svojim učenicima, a najviše je veseli kada su njihovi radovi objavljeni u dječjim časopisima.

-Osim ljubavi prema likovnom izražavanju, pokušavam prenijeti i ljubav prema matematici, koja je po meni isto jedna vrsta umjetnosti, tako što djecu poučavam abacus soroban-ističe Andrea.

Andrea ponekad napiše i pjesmu te poručila rečenicu koju je rekao slikar Jean Baptiste Chardin: „Ne slika se bojama nego osjećajima”.

 

 

 

(Foto: Gradska knjižnica Velika Gorica)

Podijeli