Novosti Sport Događanja

Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje

08.06.2024. / Redakcija

U sklopu VG Festa i Dana mladih u holu Osnovne škole Eugena Kumičića svoja znanja i vještine pokazala je tvrtka Notum Robotic i Tehnička škola Sisak. Pokazali su i predstavili svoje robote posjetiteljima. Djeca, mladi te njihovi roditelji imali su priliku vidjeti razne robote, iskušati se u upravljanu drona te koristiti umjetnu inteligenciji.

Iz Notum Robotica predstavili su svog Robo-psa, Robo pauka, LIDAR 3D skener, STEMI hexapod, te su posjetitelji mogli vidjeti i isprobati kao preobraziti animirane likove uz pomoć AI umjetne inteligencije.

-Radimo autonomne robote, radimo s umjetnom inteligencijom i primarno tržište nam je Amerika. U kolaboraciji s Gradom Velika Gorica i gradonačelnikom Krešimirom Ačkarom odlučili smo našim građanima predstaviti mali dio asortimana onoga što radimo. To su dva robota, robot pauk, umjetna inteligenciju, dronove – istaknuo je Milan Rajčević, vlasnik i osnivač Notum Roboticsa.

-Lider skener je sistem koji može jako precizno mjeriti udaljenost od drugih objekata. Tehnologija je toliko napredovala da možemo u paketu imati toliko snopova svjetla i lider može detaljno napraviti 3 D predodžbu objekata ispred sebe što roboti koriste za navigaciju, za skeniranje 3 D objekata, ima puno primjena – objasnio je Milan Rajčević, vlasnik i osnivač Notum Roboticsa.

Tehnička škola Sisak predstavila je 3D printanje, razvoj video igara te radionicu crtanja i pretvaranja omiljenih likova i crtića i filova u 3D likove.

-Došli smo približiti učenicima osnovnih škola kako funkcionira robotika, što se s njom sve može raditi i kako kod nas mogu dalje poboljšati svoje vještine i kako mogu steći najbolje znanje koje im mi možemo ponuditi – istaknuo je Luka Horvatić, nastavnik stručnih obrazovnih predmeta Tehničke škole Sisak.
Djeci su jako zanimljivi legići koje programiraju učenici Tehničke škole Sisak.

-Učenici im objašnjavaju kako sve funkcionira. Djeca interes pokazuju za puno smjerova – za strojarskog tehničara, tehničara za mehatroniku jer je to usko povezano i za tehničara za razvoj video igara gdje naši učenici s nama nastavnicima prolaze kroz cijeli proces razvoja video igara, programiranja, crtanja i timskog rada koji je ključan za ovu vrstu obrazovanja – dodao je profesor Horvatić.

Roboti su oduševili i malenu Lanu.

-jako mi se sviđa robopas, jako je zanimljiv – rekla nam je Lana.

Marti su se najviše svidjeli Robo-psi.

-Vidjela sam razne robote, najviše su mi se svidjeli robo- psi koji su skakali, okretali se, dizali se na šape. Fora mi je robot koji kad ga pomaziš kaže što voli i priča s tobom. Također su mi se svidjeli dronovi koji se okreću u zraku, kroz naočale možeš pratiti i gledati gdje dron leti- rekla nam je Marta.

U 17 sati je mala škola dona, a sutra nas očekuje još jedan dan pun aktivnosti.

U parku dr.Franje Tuđmana očekuje nas učenje jezika, ples na svili, likovne radionice, PUB kviz, različite plesne radionice i još puno toga. Dan prepun aktivnosti u kojima će zasigurno uživati i veliki i mali.

 

(Foto: Lucija Matković)

Galerija slika

Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje Notum Robotics i Tehnička škola Sisak na Danima mladih: Legići koje programiraju učenici i robopas oduševili posjetitelje

Podijeli