Novosti Sport Događanja

Virtualna kolonoskopija – bezbolan pregled debelog crijeva u Medicinskom centru Gorica

23.05.2024. / Redakcija

Preventivni pregledi spašavaju živote, i to je činjenica od koje ne možemo pobjeći. S druge strane, odlučiti se „samo tako“ za kolonoskopiju i nije lagano, no medicinski napredak nam nudi odlično rješenje: virtualnu kolonoskopiju.

Podatak Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo RH zabrinjava: rak debelog i završnog crijeva najučestalija je zloćudna bolest u Hrvatskoj. Godišnje prosječno oboli oko 3 600 osoba, od čega oko 60 posto muškaraca. Češći je kod osoba starije životne dobi, međutim skoro petina oboljelih je mlađa od 60 godina

Dijagnosticira li se rak na vrijeme, u svojoj ranoj fazi, pacijenti imaju šansu za preživljavanje od 85 do 100 posto. Vodeća svjetska medicinska udruženja preporučuju probir ili “screening” za karcinom debelog crijeva za sve osobe starije od 50 godina te napominju kako pretragu treba učiniti svakih pet godina, osobito za osobe s pozitivnom obiteljskom anamnezom.

Što je to virtualna kolonoskopija?

MSCT virtualna kolonoskopija ili MSCT ili CT kolonografija dijagnostička je metoda kojom se pomoću 2D i 3D slika debelog crijeva analizira cijelo debelo crijevo te organi abdomena i zdjelice. Smatra se neinvazivnom alternativom klasičnoj kolonoskopiji i jedna je niza korisnih usluga Medicinskog centra Gorica od kojih smo doznali više o ovoj temi.

Pomoću rendgenskih zraka i računalnog softvera MSCT virtualna kolonoskopija koristi se za dijagnosticiranje bolesti crijeva, uključujući polipe, divertikulozu crijeva i rak debelog crijeva, a radi se uređajem za kompjutoriziranu tomografiju.

Istina, ne čudi da se rijetko odlučujemo za klasičnu kolonoskopiju kao preventivni pregled. Ipak je kolonoskopija dugotrajna i neugodna za pacijenta, a i nosi sa sobom rizik povrijede crijeva. Upravo zato je, ističe specijalist radiologije,  Nikole Ivana Leder, dr. med., virtualna kolonoskopija idealna i praktički bezbolna alternativa za prevenciju od raka debelog crijeva.

Imate li više od 50 godina života, naš savjet je da svakako trebate učiniti virtualnu kolonoskopiju.  Važno je otkloniti sumnje i imati mogućnost pravodobnog djelovanja u slučaju otkrivenog polipa i ostalih anomalija. Napominjemo, istraživanja pokazuju da rano otkrivanje polipa debelog crijeva može značajno smanjiti stopu smrtnosti od raka debelog crijeva.“, napominje dr. Leder.

Kako izgleda i koliko traje pregled?

Dr. Leder ističe: „Postoje manje razlike u tehnici pregleda, ovisno o ustanovi, ali konkretno u našem Medicinskom centru Gorica pregled virtualnom kolonoskopijom radimo u posebnoj prostoriji gdje se nalazi i sam uređaj. Dok osoba leži na boku, kroz tanki kateter od svega nekoliko centimetara, usmjeren u rektum, upuhuje se plin kako bi se debelo crijevo proširilo i bilo dostupno analizi. Zvuči nelagodno, ali nije ništa strašno, i svakako je bitno manje nelagodno od klasične kolonoskopije.

Konkretno, mi upotrebljavamo plin CO2 za širenje crijeva koji se za razliku od sobnog zraka u cijelosti resorbira u crijevima te neće biti naknadnih pojava grčeva i pražnjenja zraka.

Nakon toga, stol se kreće kroz skener i proizvode snimke duž duljine debelog crijeva. Radi se jedno snimanje u položaju na leđima i jedno snimanje potrbuške. Pregled sveukupno traje 15-ak minuta i nakon postupka, pacijent može nastaviti sa svojim aktivnostima.

Nakon snimanja, računalni program sastavlja dobivene slike u 3D sliku koja omogućuje liječniku da pregleda crijevo kao na klasičnoj kolonoskopiji. Vide se i okolni organi i promjene na njima. Radiolog ocjenjuje rezultate kako bi utvrdio bilo kakve abnormalnosti. Nalaz je spreman unutar tri dana, uz mogućnost zahtjeva za hitnim očitanjem unutar 24 sata.“

Virtualna kolonoskopija vs  klasična kolonoskopija

Manje invazivna: virtualna CT kolonoskopija koristi CT skeniranje za stvaranje slika debelog crijeva, što znači da se ne koristi endoskop tj. kamera koji se uvodi kroz rektum. To smanjuje nelagodu i ne postoji rizik od komplikacija povezanih s invazivnim postupcima (ozljeda crijeva).

Detaljnost: obzirom da se radi o 3D rekonstrukciji crijeva, moguće je okretati virtualnu kameru prilikom pregleda u svim dimenzijama, a i „zaviriti“ izvan same strukture crijeva na ostale organe, što je nemoguće kod ograničenja fizičkim endoskopom.

Nekoliko studija pokazuje da virtualna kolonoskopija ima veću senzitivnost od klasične. To znači da je veća vjerojatnost da se promjena uoči kod pregleda virtualnom kolonoskopijom.

Brže se obavi: postupak virtualne kolonoskopije obično traje kraće vrijeme u usporedbi s klasičnom kolonoskopijom. Snimanje je obično gotovo za samo 10-15 minuta.

Bez anestezije: virtualna kolonoskopija ne zahtijeva upotrebu sedativa ili anestezije. Pacijenti mogu odmah nakon postupka nastaviti sa svojim svakodnevnim aktivnostima bez potrebe za oporavkom.

Manje nelagode: s obzirom da nema invazivnog pregleda s endoskopom, pacijenti doživljavaju manje fizičke nelagode tijekom i nakon postupka.

Pregled cijelog trbušnog područja: CT skeniranje može pružiti dodatne informacije o ostalim organima u trbušnoj šupljini što može biti korisno za otkrivanje drugih potencijalnih problema.

Manji rizik od perforacije crijeva: s obzirom da se ne koristi endoskop, smanjuje se rizik od perforacije crijeva. To je rijetka, ali ozbiljna komplikacija klasične kolonoskopije.

Prikladnost za rizične pacijente: pacijenti koji imaju povećan rizik od komplikacija kod invazivnih postupaka, poput onih sa srčanim problemima ili koagulopatijama, mogu imati koristi od manje invazivne prirode virtualne kolonoskopije.

Dr. Leder zaključuje: „Iako virtualna kolonoskopija ima ove prednosti, važno je napomenuti da može imati i ograničenja, a to je nemogućnost uklanjanja polipa ili uzimanja biopsija tijekom pregleda. U slučaju da liječnik pronađe promjene, pacijent se upućuje gastroenterologu na klasičnu kolonoskopiju.“

Dr. Leder ima iskustvo u provođenju ove metode pregleda više od desetljeća u sklopu bolnice KB Merkur gdje je obavio nebrojene preglede. To je ujedno bila i prva redovna ambulanta za virtualnu kolonoskopiju u Republici Hrvatskoj. Osim toga, Dr. Leder je držao edukacije o provođenju ove metode diljem zemlje, čime je pridonio širenju znanja i dostupnosti virtualne kolonoskopije u Hrvatskoj.

Medicinski centar Gorica posjeduje najmoderniji MSCT i MR uređaj čije su prednosti posebno opisali. Virtualna kolonoskopija je samo jedna od niza detaljnih i neinvazivnih pretraga pod vodstvom specijaliste radiologije Nikole Ivana Ledera, dr. med.

Naručite se za pregled, ne prepuštajte svoj život i svoju budućnost slučajnosti.

 

(PR)

Podijeli