Novosti Sport Događanja

Naušnice i broš s motivom tabletića Tine Miličević novi je suvenir Turopolja, Zagrebačke županije i cijele Hrvatske

23.05.2024. / Redakcija

Turopolje, Zagrebačka županija ali i cijela Lijepa naša imaju novi suvenir. Osmislila ga je mlada Velikogoričanka, modna dizajnerica i majka dvije djevojčice Tina Miličević.

-Tina Miličević, velikogorička modna dizajnerica spojila je kulturno dobro i poruku koju nam donosi pjesma Rim Tim Tagi Dim i vratila je u modu tabletiće naših baka koji su dugo godina bili sakriveni u ormarima. Tabletići su dobili život i to je zadaća svih nas koji radimo u sektoru turizma – istaknula je na predstavljanju novog suvenira u Muzeju Turopolja direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije Ivana Alilović.

Održiva moda i spajanje lokacija i destinacija je ključ uspjeha vidljivosti lokalne zajednice.

-Danas smo ovdje, ne samo da bi podržali lokalnu modu, nego da bi se mi žene međusobno podržale i osnažile našu ulogu, ne samo u sektoru turizma nego u dizajnu – naglasila je Alilović.

Tina Miličević od malena se bavila folklorom, najviše su je zanimale tkanine. Iako je imala želju biti autolakirer ipak je upisala školu Primijenjene umjetnosti, a nakon škole Tekstilno – tehnološki fakultet. Iako je imala kratak rok za osmisliti nešto tradicionalno i moderno, Tina se uhvatila u koštac i u svega par dana osmislila ovaj nosivi suvenir – naušnice i broš.

-Volim njegovati hrvatsku tradiciju, ekološki pristupam svemu koristim Unitasov bijeli konac i prva asocijacija je bilo heklanje. Sjetila sam se da bi mogla tabletić smanjiti i napraviti broš i naušnice – istaknula je dizajnerica Tina Miličević spomenuvši da ju je folklor pratio cijeli život te da tradiciju i običaje nastoji prenijeti i svojoj djeci.

Spojiti kulturnu baštinu, turizam i modernu održivu modu bio je cilj ovog projekta.

-Ispred vas je suvenir ne samo Turopolja nego i Hrvatske. Naše naušnice su otišle u Stockholm i s ponosim ih nosi supruga našeg veleposlanika Grgića – istaknula je direktorica TZZŽ Ivana Alilović.

Nositi suvenir kao modni dodatak najbolje predstavlja zemlju iz koje dolazimo.

-Zadaća turizma je gospodarska djelatnost i omogućiti poduzetnicima da stvaraju nešto novo, da naš suvenir putuje svijetom, da turist kada dođe kod nas ima što ponijeti u svoju zemlju. Naša priča počela je s narukvicama, s poculicom i podgutnicom. Ovdje krećemo dalje i nismo okrenuti samo našoj destinaciji nego cijeloj Hrvatskoj. Ovo je nosivi suvenir koji će zasigurno biti prepoznat i od strane drugih turističkih zajednica – istaknula je Alilović i dodala kako će tabletići naših baka biti postavljeni na hrastove u Parku Plemenite opčine turopoljske.

 

Podijeli