Novosti Sport Događanja

Asfaltira se dionica uz kanal između Lukavca i Petrovine: Za bolju komunikaciju među naseljima i obranu od poplava

03.04.2024. / Maja Peranić

Počelo je asfaltiranje dionice makadamskog puta uz oteretni kanal Sava-Odra između Petrovine Turopoljske i Lukavca. Radove, koji su dio investicije Hrvatskih Voda, obišli su jutros gradonačelnik Krešimir Ačkar i glavni direktor Hrvatskih voda Zoran Đuroković. Riječ je o dionici od nešto više od 2 kilometra koja će omogućiti bolju povezanost među naseljima, bržu komunikaciju s gradom, ali i olakšati intervencije prilikom velikih vodenih valova. Radove u potpunosti financiraju Hrvatske vode.

-Na ovu dionicu naši su žitelji čekali desetljećima te će ona olakšati komunikaciju među naseljima i prema Velikoj Gorici. Osim što će komunikacija biti puno brža prvenstveno će biti otvoreni kada se oteretni kanal Sava – Odra pusti za vrijeme velikih oborina i potencijalnih poplava, neće gubiti vrijeme na komunikaciju s Gradom i neće imati otežane uvjete kakve su imali prije - rekao je gradonačelnik Ačkar za današnjeg obilaska.

-Želim zahvaliti gospodinu Đurokoviću koji je napravio u svom posljednjem mandatu više za Veliku Goricu nego bilo koja Uprava prije njega. Kada je prijetila poplava prošlog ljeta vidjeli smo da je razina vodostaja bila na gotovo istoj razini, ali nije došlo do poplave kao što je to bilo prije u Čičkoj Poljani jer su napravljeni nasipi u dužini od sedam kilometara i zato što se znatno ulagalo u sve potrebne elemente da bi se takve katastrofe na našem području izbjegle - rekao je gradonačelnik.

Vrijednost radova ove dionice od oko dva kilometra je 300 tisuća eura, a asfaltirana će biti u iduća tri dana. Gradonačelnik Ačkar kazao je i kako će ovime mještani dobiti lijepu rutu koja će služiti kao šetnica, no pozvao je i na oprez s obzirom na to da se radi o cesti koja će ubrzati i olakšati promet prema Velikoj Gorici.

Asfaltiranje ovih dionica uvelike će pomoći u obrani od poplava, što se već pokazalo u kolovozu prošle godine, pa iz Hrvatskih voda nastavljaju ulaganja u modernizaciju javnog dobra, a do sad je već uloženo 20 milijuna eura samo na velikogoričkom području.

-Treba reći da smo prethodno izgradili transanalni nasip vrijedan šest milijuna eura koji je u cijelosti zaštitio područje Čičke Poljane. Nastavljamo dalje radove na području Drnek-Suša. Riječ je o nasipu od dvanaest kilometara dužine ali smo sada proveli natječaj za 7,2 kilometra i radovi su u tijeku. Prethodno je uloženo u otkup zemljišta i projektiranje pa je ukupna vrijednost 14 milijuna eura, ako uključimo već izgrađeni tranzitni nasip koji je vrijedan šest milijuna eura onda govorimo o 20 milijuna eura ulaganja za obranu od poplava. Znamo da smo novac jako dobro iskoristili jer prošle godine na rekordne vodostaje Save, osim intervencija ipak ozbiljnijih prijetnji na ovome području nije bilo - rekao je direktor Đuroković.

Galerija slika

Asfaltira se dionica uz kanal između Lukavca i Petrovine: Za bolju komunikaciju među naseljima i obranu od poplava Asfaltira se dionica uz kanal između Lukavca i Petrovine: Za bolju komunikaciju među naseljima i obranu od poplava Asfaltira se dionica uz kanal između Lukavca i Petrovine: Za bolju komunikaciju među naseljima i obranu od poplava Asfaltira se dionica uz kanal između Lukavca i Petrovine: Za bolju komunikaciju među naseljima i obranu od poplava Asfaltira se dionica uz kanal između Lukavca i Petrovine: Za bolju komunikaciju među naseljima i obranu od poplava Asfaltira se dionica uz kanal između Lukavca i Petrovine: Za bolju komunikaciju među naseljima i obranu od poplava Asfaltira se dionica uz kanal između Lukavca i Petrovine: Za bolju komunikaciju među naseljima i obranu od poplava Asfaltira se dionica uz kanal između Lukavca i Petrovine: Za bolju komunikaciju među naseljima i obranu od poplava

Podijeli