Novosti Sport Događanja

Velika Gorica domaćin 6. Dana cikloturizma: „Želimo biti vodeća cikloturistička zona u Hrvatskoj”

19.03.2024. / Redakcija

Nakon Metkovića, Ludbrega, Podgore, Rastoka i Sinja, domaćin 6. Dana cikloturizma od 9. do 11. travnja bit će Velika Gorica, predstavljeno je u Turističkoj zajednici grada Velike Gorice.

Riječ je o najvećoj konferenciji posvećenoj razvoju ove brzorastuće grane turističke industrije. Dani cikloturizma svake godine okupljaju sve najvažnije dionike njegovog razvoja, od predstavnika ministarstava, sustava turističkih zajednica, regionalnih i lokalnih samouprava, razvojnih i turističkih agencija pa sve do privatnih turističkih subjekata, klubova i poduzetnika u turizmu.

Velika Gorica sa svojom biciklističkom infrastrukturom, izvrsnim prometnim položajem, raznolikom konfiguracijom terena, prirodnim ljepotama i znamenitostima predstavlja idealno područje za razvoj cikloturizma.

-Drago mi je što je upravo Velika Gorica domaćin cikloturizma. Mislim da je Velika Gorica najbolje mjesto za održavanje ovakve manifestacije. Velika Gorica sa svojom biciklističkom infrastrukturom i izvrsnim prometnim položajem, raznolikim konfiguracijama terena, prirodnim ljepotama, iznimnim našim položajem se nameće kao idealna za razvoj cikloturizma. Na području grada Velike Gorice imamo preko 50 kilometara biciklističkih staza i planiramo raditi na daljnjem razvoju i proširenju kapaciteta cikloturizma što u današnje vrijeme postaje jedan od najpoželjnijih sadržaja za svaki grad. Posvećivat ćemo pozornost svim biciklističkim infrastrukturama. Osvijetljena je staza prije dvije godine od Zagreba do Velike Gorice, ali i staza koju smo napravili uz Vukovinsko jezero u dužini preko tri kilometra, koju ćemo otvoriti za koji dan. To najbolje dokazuje na kojoj je razini cikloturizam u našem gradu – istaknuo je gradonačelnik Krešimir Ačkar.

Cikloturizam je način na koji se može privući puno ljudi i spojiti različite grane turizma koje različite destinacije nude, rekao je Karlo Kučan, pokretač Dana cikloturizma.

-Bez ulaganja u biciklističku infrastrukturu vrlo je teško da će se i mijenjati i napraviti novi pomaci. Grad Velika Gorica u tom smislu nam je bio interesantan i jedan od razloga zbog kojeg smo se odlučili za moto konferencije „Ability green adventures” i grad Velika Gorica ima, kao najveći grad Zagrebačke županije, mogućnost spajanja s gradom Zagrebom „urban mobility”, a kad se okrene prema Turopolju ostvaruje mogućnost za razvoj cikloturizam kako sportskoj tako treking varijanti jer imate niz izletišta i svega onoga što je u cikloturizmu interesantno. Nama je bitno da popularizaciju cikloturizma, kao najbrže rastuće grane u ovom trenutku, radimo ne samo u mjestima i gradovima koji su uz obalu, nego u onim gradovima koje imaju puno više za ponuditi od samog sunca i mora, kako kroz prirodne tako i urbane i kulturne ljepote- kazao je Kučan.

Povezanost Velike Gorice i Zagreba biciklističkom infrastrukturnom koja omogućuje sigurno prometovanje između ova dva grada predstavlja potencijal za najaktivniju biciklističku rutu, istaknula je direktorica Turističke zajednice grada Velike Gorice Maja Toth.

-Naša Velika Gorica ima razvijenu infrastrukturu na području grada, ali i cestovne i šumske biciklističke rute na području cijele regije, Turopolja, Posavine i Vukomeričkih Gorica. Osim prema Zagrebu velik potencijal pružaju biciklističke rute prema Sisku, Pisarovini i Pokupskom koje koristi sve više biciklista. Mi smo jedan od gradova s dobrim brojem biciklijada, a Turistička zajednica grada Velike Gorice zato priprema cjelovit projekt razvoja cikloturizma na području Velike Gorice i Turopolja. Želimo biti vodeća cikloturistička zona na području Hrvatske- zaključila je Toth.

Dani cikloturizma pokrenuti su 2019. godine kako bi se omogućilo stvaranje platforme za razmjenu iskustava, ideja, znanja, dobre prakse te mjesta na kojem će se sudionici moći povezati, započinjati nove poslovne suradnje i gdje se stvaraju prava, održiva partnerstva i prijateljstva.

Galerija slika

Velika Gorica domaćin 6. Dana cikloturizma: „Želimo biti vodeća cikloturistička zona u Hrvatskoj” Velika Gorica domaćin 6. Dana cikloturizma: „Želimo biti vodeća cikloturistička zona u Hrvatskoj” Velika Gorica domaćin 6. Dana cikloturizma: „Želimo biti vodeća cikloturistička zona u Hrvatskoj” Velika Gorica domaćin 6. Dana cikloturizma: „Želimo biti vodeća cikloturistička zona u Hrvatskoj” Velika Gorica domaćin 6. Dana cikloturizma: „Želimo biti vodeća cikloturistička zona u Hrvatskoj” Velika Gorica domaćin 6. Dana cikloturizma: „Želimo biti vodeća cikloturistička zona u Hrvatskoj” Velika Gorica domaćin 6. Dana cikloturizma: „Želimo biti vodeća cikloturistička zona u Hrvatskoj” Velika Gorica domaćin 6. Dana cikloturizma: „Želimo biti vodeća cikloturistička zona u Hrvatskoj” Velika Gorica domaćin 6. Dana cikloturizma: „Želimo biti vodeća cikloturistička zona u Hrvatskoj” Velika Gorica domaćin 6. Dana cikloturizma: „Želimo biti vodeća cikloturistička zona u Hrvatskoj” Velika Gorica domaćin 6. Dana cikloturizma: „Želimo biti vodeća cikloturistička zona u Hrvatskoj”

Podijeli