Novosti Sport Događanja

VIDEO I FOTO: Robopas u šetnji Goricom! Jeste li ga sreli?

06.03.2024. / Ivana Ćurić

Vlasnici jedne velikogoričke tvrtke odlučili su gradom prošetati s malo drugačijim ljubimcem, pa su se prolaznici iznenadili kad je pokraj njihovih nogu prošetao "robopas".

Sreli smo ga na križanju Matice hrvatske i Trga kralja Petra Krešimira IV gdje je radoznalo "njuškao" ovaj zanimljivi robotski pas.

-Riječ je o komercijalnom proizvodu rađenom po narudžbi, dakle nije unikat, ali je unikatno njegovo programiranje i način na koji se koristi-rekao nam je Milan Rajčević iz goričke tvrtke Notum Robotics.

-Ovaj "pas" je trenutno na daljinskom upravljanju, ali je poanta da radi sam, da je autonoman, da ima zadatak koji obnaša, i po završetku zadatka se vrati napuniti-pojasnio nam je gospodin Rajčević otkrivši kako imaju upita za ove zanimljive i atraktivne "ljubimce" i od drugih poslovnih partnera, a primjene mogu biti stvarno raznolike.

- Ima dosta primjena. Razmišljali smo čak o primjeni robopasa za spašavanje, snimanje u teško dostupnim mjestima da se šalje on, a ne ljudi,kao na primjer kod požara, tako da ima zanimljivih mogućnosti za koje se mogu programirati-otkrio nam je naš sugovornik dok je robopas šetao oko nas.

 -Išli smo nešto obaviti pa je pošao s nama, ima 30 kila pa je svakako lakše da i on šeće umjesto da ga nosimo-rekao je kroz smijeh Rajčević i produžio s robopasom natrag na posao.

Galerija slika

VIDEO I FOTO: Robopas u šetnji Goricom! Jeste li ga sreli? VIDEO I FOTO: Robopas u šetnji Goricom! Jeste li ga sreli? VIDEO I FOTO: Robopas u šetnji Goricom! Jeste li ga sreli? VIDEO I FOTO: Robopas u šetnji Goricom! Jeste li ga sreli?

Podijeli