Novosti Sport Događanja

FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi

24.02.2024. / Maja Peranić

Gotovo tisuću primjeraka golubova, peradi, kunića i ptica uzgajivača iz cijele Hrvatske čeka vas u prostorijama Srednje strukovne škole Velika Gorica na velikoj 17. Županijskoj i 29. Državnoj izložbi malih životinja u organizaciji Društva za zaštitu malih životinja Velika Gorica 2005. godine. Od poznatijih do manje poznatih pasmina, od običnih golubova i kokica, do egzotičnih pernatih stvorenja koje svojim izgledom plijene pozornost svakog posjetitelja doista je atraktivno za pogledati i uvjeriti se koliko pažnje i ljubavi uzgajivači posvećuju da bi se te vrste u našem podneblju očuvale.

Ukupno 70 izlagača predstavlja 760 golubova, 100 komada velike i patuljaste peradi, 66 kunića i 30 ptica. Među njima su i domaće pasmine naših krajeva Turopoljska patuljasta kokoš i Posavska kukmasta kokoš koja je Ministarstvo poljoprivrede nedavno priznalo kao treću izvornu pasminu peradi RH. Na to su posebno ponosni iz velikogoričke Udruge koja je uložila napore da ova pasmina, uz Zagorskog purana i Kokoš Hrvaticu postane službeno priznata.

-Imamo specijalnu izložbu Turopoljske patuljaste kokice popularnih Jureka i Katice, i Posavsku kukmastu kokicu. To su dvije naše pasmine na koje smo posebno ponosni koje je naša Udruga iznjedrila. Posavska kukmasta kokoš je u 45 primjeraka izložena, a prošle godine u 11.mjesecu je od Ministarstva poljoprivrede službeno priznata kao tek treća izvorna pasmina peradi RH što nam je velika čast - istaknuo je Mihael Pavišić predsjednik DZMŽ-a.

Riječ je o velikom projektu koji je trajao 4 godine i u koji je uloženo 400 000 kuna, a kojeg su sredstvima podržali Grad Velika Gorica i Zagrebačka županija. Do sada je u registar upisano 100injak kljunova Posavske kukmaste kokoši, a pretpostavke su da će se kroz par godina ta brojka povisiti na 2000 kljunova kako bi se pasmina mogla komercijalizirati. Naglasio je to prilikom otvorenja izložbe pročelnik Upravnog odjela za poljoprivredu, ruralni razvitak i šumarstvo Zagrebačke županije Josip Kraljičković koji je posebno istaknuo perspektivu bavljenja peradarstvom u našoj županiji pa tako i u Hrvatskoj.

-U peradarstvu je manji pad broja kljunova i uzgajivača, tako da u tom dijelu ima perspektive za one koji se žele baviti uzgojem i proizvodnjom mesa i jaja, a posebno za gastronomsku ponudu tko može i ima potencijal na što smo mislili i prilikom projekta Posavke kukmaste kokoši - kazao je Kraljičković dodavši kako je ova izložba korisna za stanovništvo da se upozna s vrijednim vrstama i da ih zavole te ako imaju uvjete krenu u vlastiti uzgoj.

U ime Zagrebačke županije koja svojim programom svake godine podupire ovu izložbu s 3 000 eura, te izdvaja 700 eura za rad Udruge, izložbu je posjetila i predsjednica Županijske skupštine Zagrebačke županije Martina Glasnović.

Uoči otvorenja održano je ocjenjivanje izloženih primjeraka. Suci zbora Hrvatskog saveza sudaca Udruge uzgajatelja malih životinja ocijenili su eksponate te dodijelili titule šampiona najboljima. Oko 120 životinja okitilo se titulom šampiona, a sve njih kao i one ne nagrađene imate prilike pogledati danas do 20 sati te još sutra od 8 do 12 sati.

 

Galerija slika

FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi FOTO Turopoljci Jurek i Katica, Posavska kukmasta kokica i još 700 golubova, kunići i ptice čekaju vas na velikoj izložbi

Podijeli