Novosti Sport Događanja

S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić"

24.02.2024. / Redakcija

Prošlo je nešto manje od tri godine otkako je kormilo vijeća Gradske četvrti “Braća Radić” preuzeo mladi Velikogoričanin Josip Kolić. Dovoljno je to vremena da provjerimo jesu li zadani ciljevi do sada realizirani, što je u planu do kraja ovog mandata te kakva je suradnja s gradskom upravom. Obnova prometnica, sigurnost pješaka, druženje uz više sportskih sadržaja, novi dječji vrtić, nova led rasvjeta i ozelenjavanje grada dio je već učinjenih projekata. Iskoristili smo sunčano vrijeme i s predsjednikom Gradske četvrti obišli pripadajuće ulice i trg.

Veliki projekt uređenja Vidrićeve ulice

Vidrićeva ulica pored Toplane popularno je okupljalište naših starijih sugrađana stoga je nedavno uređen prostor za druženje kod boćališta, obnovljene su klupe, postavljen je stol za stolni tenis, stalak za bicikle i kante za otpad pa sada dolaze i mlađe generacije.

"Na ovome nećemo stati jer prostora za uređenje i dalje ima", napominje Kolić. Budući da ova ulica pripada centru grada, u blizini je i vrtić Ciciban, puno stambenih zgrada, u 2025. godini u planu je rekonstrukcija Vidrićeve ulice koja će obuhvatiti obnovu prometnice i parkirnih mjesta. Cilj je cijelu takozvanu potkovu oko Toplane proširiti i povećati broj parkirnih mjesta, obnoviti pješačku stazu i zamijeniti rasvjetu novom led rasvjetom. Time bi se povećala sigurnost građana i smanjilo parkiranje vozila na pješačke staze i zelene površine.

Prioriteti na Trgu Stjepana Radića su redovno održanje čistoće. Želja Vijeća jest uređenje prolaza pored Doma kulture te postavljanje rasvjete radi dodatne sigurnosti građana.

Ulica Nikole Bonifačića, blizina Trga Stjepana Radića

Nedavno je završio projekt postavljanja nove led rasvjete. Na radost građana stare lampe zamijenjene su novom, modernom led rasvjetom. Svjetlost više ne prodire u njihove stanove nego je usmjerena u pod. U parku su postavljene nove klupe za druženje roditelja i njihovih mališana.

- Drago mi je vidjeti djecu i roditelje koji na ovom prostoru slave i rođendane kad im vremenske prilike to dozvole. Posađena su i nova stabla kako bi cijeli park u budućnosti bio što zeleniji - kaže Kolić.

- Želja nam je da Trg Stjepana Radića i prostor oko njega budu mjesto okupljanja i duženja Velikogoričana. Uspjeli smo organizirati druženje na Trgu za Dan Gradske četvrti koji obilježavamo na dan rođenja Stjepana Radića u lipnju. Prošle godine mališani su uživali u igranju na napuhancu, a zabavljali su ih animatori. Treba spomenuti da je sve bilo besplatno - priča Kolić i napominje kako im je želja svake godine dodati nove sadržaje na Trg.

 Uređenje prometnica

Obnovljena je prometnica u Ulici Nikole Bonifačića od spoja s ulicom Matice hrvatske, prema ulici Nikole Šopa pa sve do Porinove ulice u dužini od 580 metara.

U proračunu su osigurana sredstva za uređenje ulice Nikole Šopa, bit će postavljen novi asfalt. Sredstva iz proračuna osigurana su i za prijeko potrebnu rekonstrukciju ulice kneza Porina - radovi su u tijeku, strojevi rade „punom parom” pa je ulica zatvorena za promet. Osim novog sloja asfalta rekonstrukcija obuhvaća zamjenu vodovodne mreže i izgradnju pješačke staze s obje strane prometnice čime će sigurnost građana, najviše djece, biti podignuta na višu razinu.

- Upravo zbog sigurnost djece i ostalih prolaznika uredili smo parking na spoju Bonifačićeve i Porinove ulice. Građani su do tada svoja vozila parkirali uz cestu koja su smanjivala vidljivost ostalim vozačima koji su prometovali tom ulicom - napominje Kolić.

- Porinova ulica poznata je kao tranzitna ulica prema školi, Trgu i crkvi. Sigurnost građana nam je svakako na listi prioriteta - zaključuje Kolić te se nada što skorijem rješenju oko pitanja sigurnosti dijela prometnice Porinove ulice prema Kolarevoj gdje bi trebao biti izgrađen nogostup.

Park kod crkve svetog Petra i Pavla

Na početku mandata vijećnici Vijeća Gradske četvrti „Braća Radić” odlučili su urediti dječji park nasuprot crkve Svetog Petra i Pavla. Zbog što veće sigurnosti djece postavljena je ograda. Osim dobrih sprava, za vrijeme vrućih ljetnih dana djeca su u hladovini. Za održavanje parka, popravke ograde, košnju i čišćenje zaslužni su djelatnici VG Komunalca, napominje Kolić.

Sportski centar u Kolarevoj ulici

Sportski centar u Kolarevoj ulici uskoro će krasiti najmodernije vježbalište na otvorenom. Radnici su pripremili podlogu za gumene kocke na koje će biti postavljene sprave za vježbanje.

- Prilikom osmišljavanja cijelog ovog projekta i odabiru sprava puno nam je pomogao gradski vijećnik i heroj Domovinskog rata Anri Targuš, koji je aktivan u sportu, posebno u hrvanju - ističe Kolić.

Postavljena je i nova rasvjeta. Led reflektori su automatizirani, svjetlo se pali u 18 sati, a gasi u 22 sata kako ne bi smetalo stanarima u okolnim zgradama.

- Dobili smo povratnu informaciju od stanara kako je to bio odličan potez. Uskoro će biti postavljene i slavine s pitkom vodom. Dugoročni planovi su da se na slobodnoj zelenoj površini uredi nogometno igralište ili igralište za neku drugu namjenu - priča Kolić i dodaje kako će urediti pješačku stazu i posaditi još drveća.

Pored zgrade koju koristi FA Turopolje i neposredne blizine vrtića i Glazbene škole u planu je gradnja još jednog vrtića za 200 mališana procijenjene vrijednosti 4,5 milijuna eura. Grad Velika Gorica izborio se za 2,2 milijuna eura iz europskih fondova, a ostatak sredstava osigurat će se putem kreditnih sredstava što bi zatvorili financijsku konstrukciju i jamčilo brzu realizaciju projekta.

Obilazak gradske četvrti zaokružili smo u ulici Slavka Kolara od broja 19 gdje je nedavno završena rekonstrukcija. Ulica je prenamijenjena u jednosmjernu, iscrtan je bočni i kosi parking. Time su dobivena nova parkirna mjesta. Ova rekonstrukcija bila je potrebna zbog veće sigurnosti. Interventna vozila poput vatrogasaca i hitne pomoći sada brže mogu tom ulicom proći i doći bez problema do odredišta. U istoimenoj ulici kod broja 37 izgrađen je parking za više od 20 automobila. Novi parking dobro došao je stanarima okolnih zgrada ali i roditeljima čija djeca pohađaju nastavu u Glazbenoj školi.

Ove godina u planu je postavljanje rasvjete uz šetnicu između zgrada i dječjeg parka te sadnja stabala. Treba spomenuti kako su vijećnici složni da njihov kvart zaslužuje što više stabala stoga su sredstva iz svog proračuna odlučili utrošiti na sadnju stabala po cijeloj četvrti.  

Od 2021. godine otkako je formirano novo vijeće Gradske četvrti vijećnici na čelu s predsjednikom Josipom Kolićem osluškuju potrebe svojih sugrađana. Podršku imaju i od čelnog čovjeka Grada.

- Zahvalio bih gradonačelniku Krešimiru Ačkaru što prepoznaje i prihvaća naše ideje, suradnja s njim je profesionalna a realizacija brza, zaključio je Kolić i dodao kako svi vijećnici u vijeću konstruktivnim raspravama, prijedlozima i međusobnoj podršci rade na boljitku lokalne zajednice.

Galerija slika

S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić" S mladim vodstvom do ugodnijeg života u Gradskoj četvrti "Braća Radić"

Podijeli