Novosti Sport Događanja

Danas palimo prvu svijeću: Počelo je vrijeme priprave za Božić

03.12.2023. / Ivana Ćurić

Danas, u nedjelju, 3. prosinca, počelo je vrijeme došašća, vrijeme priprave za Božić, Kristovo rođenje te je ujedno to i početak crkvene godine.

Došašće je vrijeme duhovnog promišljanja, vrijeme priprave za Božić, vrijeme naše duševne inventure. Riječ ‘advent’ potječe od latinske riječi ‘adventus’ što znači dolazak. U prvom dijelu došašća vjernici se pripremaju za Isusov dolazak, kada će prema vjerovanju ujedno biti i sudnji dan, dok se tijekom druge dvije nedjelje pobliže pripremaju za Kristov rođendan, odnosno Božić – dan kada je sin Božji postao čovjekom.

Tradicionalno se izrađuje i adventski vijenac s četiri svijeće i najčešće s grančicama spletenim u krug što simbolizira vječni život. Paljenje svijeća znak je približavanja Božića, odnosno Kristova rođenja. Prva svijeća je postilica ili prorokova svijeća koja simbolizira nadu i iščekivanje, druga je pomirilica ili betlehemska koja označava mir, treća je pastirska i označava radost i veselje, a četvrta je svijeća anđela i predstavlja ljubav.

Za proslavu Božića pripremaju se vjernici diljem Turopolja. U svojim domovima upalit će svijeće na adventskom vijencu, a gorjet će i na vijencima postavljenima usred naselja, na trgovima i uz crkve čemu se svi možemo pridružiti i u zajedništvu i molitvi iščekivati Isusovo rođenje.

 

(foto:arhiva Mraclin.hr)

Podijeli