Novosti Sport Događanja

Gradsko vijeće izglasalo Proračun za 2024: Besplatan vrtić, povećanje plaća, javni prijevoz i niz kapitalnih projekata u Velikoj Gorici

01.12.2023. / Maja Peranić

Većinom glasova Gradsko vijeće Grada Velike Gorice izglasalo je Gradski proračun za 2024. Godinu. Novi proračun Velike Gorice iznosi povijesnih 122.076.290,00 eura i najavljuje godinu izgradnje i kapitalnih projektata za naš grad..

Prijedlog proračuna je vijećnicima predstavio gradonačelnik Krešimir Ačkar.

-Ovo je najveći proračun u povijesti Grada Velike Gorice. Optimističan je ali je realan, temeljen na rastu gospodarstva i plaća u Hrvatskoj, investicijskim aktivnostima i novim doseljenjima – rekao je Ačkar.

Javni prijevoz i izgradnja novog terminala, modernizacija javne rasvjete, nerazvrstane ceste i nogostupi, izgradnja novog dječjeg vrtića u Kolarovoj i Pokupskoj, školu u Dubrancu, škola u Kurilovcu sa sportskom dvoranom, Centar za starije – samo su neki od projekata koji čekaju Veliku Goricu u 2024.godini.

Besplatan vrtić od 1. rujna 2024.

Jedna od najvećih stavki je da će od 1. rujna iduće godine roditelji biti oslobođeni plaćanja vrtića čime će se ispuniti predizborno obećanje.

Prosječna puna ekonomska mjesečna cijena smještaja po djetetu u dječjim vrtićima Grada Velike Gorice iznosi 344 eura, a od sljedeće pedagoške godine do te cijene financirat će se program za svako dijete iz gradskog Proračuna odnosno vrtići će biti besplatni za svu djecu u gradskim i privatnim vrtićima.

Veće plaće Velikogoričanima

Ukida se prirez poreza na dohodak koji u Velikoj Gorici iznosi 12% čime će plaće svih zaposlenih Velikogoričana rasti od 1.siječnja 2024.godine.

Tako će četveročlana obitelj s dvoje djece imati 2025.godine samo na vrtiću uštedu 1500 eura godišnje.

Novi proračun donosi povećanje sredstva za male komunalne akcije mjesne samouprave, nastavlja se stipendiranje učenika i studenata kao što je pomoć za sve srednjoškolce, zadržava se dosadašnja razina socijalnih izdvajanja npr. pomoć za novorođenče, božićnice i uskrsnice.

Povećano financiranje prati sve gradske zajednice, a značajna izdvajanja očekuju se za projekte energetske učinkovitosti, korištenja obnovljivih izvora energije i zaštite okoliša. (Detaljnije o proračunu pisali smo ovdje).

O prihodima i rashodima u proračunu na vijeću je govorila pročelnica za financija Žaneta Štefančić.

Oporba kritizirala, vladajući hvalili

Iako je ovo najveći proračun u povijesti Velike Gorice oporba ga nije propustila kritizirati.

Ivo Jelušić kritizirao je način na koji se proračun donosi. Ustvrdio je kako nisu stvorene meritorne pretpostavke za izglasavanje proračuna zbog čega je htio da se ta točka danas skine s dnevnog reda.

-Cilj je tog prijedloga bio da ga donesemo i da možemo stajati iza brojki koje su izrečene. Ovaj proračun se poziva na proračun prije rebalansa, a rebalans ovogodišnjeg smo tek malo prije donijeli-kazao je Jelušić istaknuvši kako u prikazima izdataka nema usporedbe s prošlim godinama.

Jelušić je rekao kako se rebalans i proračun ne donose isti dan:

-Nikad se to nije dogodilo u mojoj tridesetogodišnjoj parlamentarnoj praksi – rekao je Jelušić.

Zvonko Kunić je rekao kako se samo radi o različitim praksama.

-Moglo se tehnički napraviti u proračunu još jedna kolona- rekao je Kunić kako bi naš kolega Ivo bio zadovoljan. Pročelnica Štefančić je prokomentirala je kako bi to bilo nezakonito.

Ambiciozan, razuman, socijalan, održiv Proračun

Vijećnici su pohvalili kapitalne projekte posebice ukidanje prireza koje će povećati plaće, besplatan vrtić i prijevoz, izgradnju vrtića i škola.

-Sviđa mi se ambicija, teško je u ovom vremenu znati kakva će 2024.biti. Ali morate biti ambiciozni. Mnogi će reći izborni, a ja ću reći fućka mi se. Sviđa mi se da ima širinu, projekte i programe koji nam trebaju – kazao je Kunić dodavši kako mu je drago da se Grad ne oslanja samo na ograničene izvore već su tu EU fondovi, državni kao i županijski izvori financiranja projekata.

-To je jedno promišljeno vođenje našeg grada. Gradonačelnik je to sve najavio prije godinu dana. Vodstvo grada, gradonačelnik i suradnici prate pozive iz EU što se može vidjeti iz svih sredstava koje smo povukli. Smatram da će građani imati velike koristi od tih projekata- rekao je vijećnik Vedran Zobec i pozdravio ukidanje poreza na osobni dohodak čime je osiguran rast plaća građanima.

-Proračun gleda u budućnost i financijski je stabilan- rekao je stručnjak Domovinskog pokreta kojeg je citirao dr. Zvonimir Lovrić.

-Razuman, socijalan i održiv. Nosi financijsku stabilnost, stvara preduvjete za rast zaposlenih, poboljšava se standard života, socijalno ugrožene,brine za zaštitu okoliša. Pohvaljujem rad gradonačelnika što pazi i na taj okolišni segment uz sve kapitalne projekte koji se provode - kazao je vijećnik Hubak.

"Kurilovečki proračun"

Vijećnik Juraj Odrčić izrazio je zadovoljstvo da su u Proračun uključeni kapitalni projekti koji će se realizirati u Kurilovcu.

 

-Po prvi puta u Kurilovcu će se raditi škola s dvoranom u jednosmjenskoj nastavi te novi vrtić koji će se graditi u Kurilovcu. Komunalna infrastruktura po pitanju ulica također je uključena: kompletna obnova Jelačićeve ulice, Horvatova ulica, Kurilovečka šetnica, završetak reciklažnog dvorišta… Kroz Kurilovec će prolaziti biciklistička staza, nadhodnik nad prugom, nova rasvjeta, predviđena su ulaganja u ŠRC Udarnik, DVD će dobiti garažu za vozilo, novi javni prijevoz linije će ići kroz Kurilovec i vjerujem da tu nećemo stati s novim projektima- kazao je Odrčić.

Na Kurilovec se osvrnuo i vijećnik Damir Slojšek.

-Nemam problema pohvaliti sve što Kurilovec dobiva, želimo nogostupe i sve što je u Proračunu. Kad bi samo Kurilovec bio dio proračuna, ja bih odmah digao ruku. I dalje ću pitati za svoju ulicu A.K.Miošića i bit ću dosadan. Vidim da ide projektna dokumentacija i da ćemo je u rebalansu maknut. Proračun je ambiciozan, znamo da idu izbori…-komentirao je Slojšek.

 

Vijećnik Igor Horvačić izrazio je nadu da će se „konačno završiti vatrogasni domovi u Novom Čiču i Buševcu jer članovi to zaslužuju“.

Vijećnica Svračak istaknula je da ima dobrih stvari u proračunu, ali i onih s kojima se ne slaže te da se „uvijek može bolje“.

Proračun je na poslijetku izglasan većinom glasova svih prisutnih vijećnika, dok je 5 vijećnika oporbe bilo protiv. 

Prije izglasavanja Proračuna izglasan je rebalans proračuna za 2023. godinu.

 

 

 

Podijeli