Novosti Sport Događanja

[FOTO] Muzej Turopolja dobiva novi Interpretacijski centar

22.09.2022. / Klara Kosić

Nasuprot crkve Navještenja Blažene Djevice Marije radi se i gradi punom parom. Iako trenutno još nema izgled zgrade, na ovom će mjestu uskoro niknuti novi Interpretacijski centar Muzeja Turopolje, a danas je radove i početnu konferenciju predstavljanja projekta obišao gradonačelnik Krešimir Ačkar. 

- Najteži i najopsežniji radovi su upravo obavljeni – rekao je gradonačelnik Ačkar i najavio da će prva faza projekta, tj. isama zgradnja Interpretacijskog centra završiti do 1. prosinca ove godine, a zatim kreće opremanje.

Novi objekt imat će tri etaže (podrum, prizemlje i prvi kat) bruto površine 695,11 četvornih metara i bit će energetski ekonomičan kroz korištenje LED rasvjete te dizalice topline koja je predviđena za hlađenje, ali može i grijati u prijelaznim vremenskim razdobljima. Također će se postaviti dizalo za osobe s invaliditetom kao doprinos promicanju jednakih mogućnosti.

Podrum će postati itekako potreban muzejski depo, s obzirom na to da Muzej Turopolja trenutno pohranjuje kulturnu baštinu na četiri neadekvatne lokacije na području grada. U skladu s tim će se nabaviti specijalizirana oprema za čuvanje i pohranu kulturne baštine fundusa.

U prizemlju će se još urediti multifunkcionalna dvorana koja će se naknadno opremiti s digitalnom tehnologijom putem koje će se prezentirati kulturna materijalna i nematerijalna baština i tako približiti široj javnosti, a uz nju će se urediti opremiti prostorija u kojoj će se održavati radionice kojima će se poticati očuvanje kulturne baštine, najviše kroz učenje raznih tehnika rada (tehnike štikanja, pletenja, građenje drvenih kuća i slično) koje obilježavaju turopoljski kraj.

- Investicija vrijedna 9,7 milijuna kuna od kojih je 8, 3 milijuna kuna osigurano je iz fondova EU ima za nas veću, kulturnu vrijednost, jer osim eksponata koje ćemo moći ostavljati u prizemlju i podrumu, ovdje će biti i radionice čuvanja turopoljske materijalne i nematerijalne kulturne baštine, od raznih igraonica do toga da se hrastova baština, drvena arhitektura po čemu je Turopolje poznato, očuva za budućnost – izjavio je gradonačelnik Ačkar za medije.

Galerija slika

[FOTO] Muzej Turopolja dobiva novi Interpretacijski centar [FOTO] Muzej Turopolja dobiva novi Interpretacijski centar [FOTO] Muzej Turopolja dobiva novi Interpretacijski centar [FOTO] Muzej Turopolja dobiva novi Interpretacijski centar [FOTO] Muzej Turopolja dobiva novi Interpretacijski centar [FOTO] Muzej Turopolja dobiva novi Interpretacijski centar [FOTO] Muzej Turopolja dobiva novi Interpretacijski centar [FOTO] Muzej Turopolja dobiva novi Interpretacijski centar [FOTO] Muzej Turopolja dobiva novi Interpretacijski centar [FOTO] Muzej Turopolja dobiva novi Interpretacijski centar [FOTO] Muzej Turopolja dobiva novi Interpretacijski centar

Podijeli