Novosti Sport Događanja

Vlada opet ograničila rast cijena goriva: Evo koliko će te od sutra plaćati litru benzina, dizela i plavog dizela

20.06.2022. / Redakcija

Vlada je opet odlučila intervenirati i ograničiti maloprodajne cijene na benzinskim postajama koje se ne nalaze na autocestama. Tako će od sutra litra osnovnog eurodizela na benzinskim postajama koštati 13,08 kuna za litru, a osnovnog benzina eurosuper 95 bit će 13,50 kuna po litri. Plavi dizel koštat će najviše 9,45 kuna po litri.

Vladina uredba primjenjuje se od sutra i ne odnosi se na premium goriva. Da Vlada nije reagirala, benzin bi od sutra koštao 14,57 kuna, dizel 14,06 kuna, a te cijene primjenjivat će se na benzinskim crpkama na autocestama.

- Potreba za intervencijom i donošenje Uredbe nalazi se u činjenici da je zbog iznenadnih i naglih promjena cijena nafte i naftnih derivata, na svjetskim i nama najbližem referentnom tržištu Mediterana, potrebno u određenom periodu ograničiti maksimalne maloprodajne cijene uvjetovane disbalansom između trenutačne ponude i potražnje.
Obzirom na navedeno, u sadašnjim uvjetima visokih maloprodajnih cijena naftnih derivata postoje dodatne rezerve koje se privremeno mogu iskoristiti kako bi se ublažio negativan utjecaj istih na potrošače i gospodarstvo u cjelini, a sve na način da se temeljem članka 9. stavka 2. Zakona o tržištu nafte i naftnih derivata (»Narodne novine«, br. 19/14, 73/17 i 96/19) donese ova Uredba – poručili su iz Vlade.

Foto: Patrik Macek/Pixsell

 

Podijeli