Novosti Sport Događanja

Gorički strukovnjaci na Državnom natjecanju: "Zrakoplovcu" Denisu prvo mjesto i zlatna medalja!

19.05.2022. / Petar Brnada

Agencija za strukovno obrazovanje i obrazovanje odraslih od 10. do 12. svibnja na Zagrebačkom velesajmu organizirala je Državno natjecanje učenika strukovnih škola – WorldSkills Croatia 2022., najveći događaj u obrazovanju u Republici Hrvatskoj i najveće natjecanje u ovomu dijelu Europe.

Više od 360 najboljih učenika strukovnih škola, uz podršku više od 400 njihovih nastavnika, natjecalo se u više od 40 strukovnih disciplina koje obuhvaćaju atraktivan spektar od tradicionalnih struka, kao što su frizerstvo i pekarstvo, sve do suvremenih disciplina poput Administracija IT sustava ili interdisciplinarne discipline poput robotike, a u svemu tome vrlo uspješni bili su i naši velikogorički strukovnjaci!

Na natjecanju su Srednju strukovnu školu Velika Gorica predstavljali učenica frizerka Ema Kutlić, mentorice Jelene Pauk, te mladi automehaničar Danijel Bijelić, mentora Davora Majića, a u organizaciji natjecanja sudjelovali su i drugi strukovni nastavnici: Ivica Pavlović, Jadranka Bakula, Mladen Zrno, Nikoleta Kraševac Bilandžija i Sanja Gršetić.

Posebno zapažen rezultat na ovom Državnom natjecanju ostvarila je Zrakoplovno-tehnička škola Rudolfa Perešina. Školu je predstavljao učenik 4.ZP razreda, Denis Filipović, koji je u disciplini Prometna tehnologija osvojio prvo mjesto i zlatnu medalju. Učenika je na natjecanju pratila mentorica Karmela Boc, nastavnica grupe strukovnih predmeta.

Uz sudjelovanje više od 200 strukovnih škola, u šest paviljona, u prostoru većem od 14.000 m2 tijekom tri dana natjecanja okupilo se oko 10.000 posjetitelja, a posebice učenika više od 100 osnovnih škola iz cijele Hrvatske i inozemstva.

-Ovo događanje okupilo je strukovne škole, ali i više od 40 partnera i poslodavaca koji u svojoj djelatnosti koriste tehnologiju, proizvode ili pružaju usluge povezane s tom disciplinom te zapošljavaju učenike koji su završili srodne strukovne škole. Sudjelovanje predstavnika gospodarstva jedan je i od načina da se postigne dugoročni cilj – povećanje zapošljivosti učenika koji su završili strukovne škole. Također, poslodavci svojim sudjelovanjem doprinose i društvenoj odgovornosti za razvoj obrazovnoga sustava- priopćili su iz Agencije.

Podijeli