Novosti Sport Događanja

Od Balatona do vrha Mađarske: Večeras besplatno uživajte u uzbudljivom putopisnom predavanju Mateja Perkova

19.05.2022. / Petar Brnada

Dani mađarske kulture, višednevna manifestacija kojom se Velikogoričanima želi prezentirati mađarsku arhitekturu na hrvatskom tlu, suvremenu mađarsku kinematografiju i isprepletenost glazbene umjetnosti Mađara i Hrvata u Mađarskoj večeras, 19. svibnja, s početkom u 20 sati u vijećnicu POUVG-a donose putopisno predavanje „Od Balatona do vrha Mađarske“ (iz projekta From Sea to Summit) gosta predavača Mateja Perkova.

Matej Perkov je planinar, visokogorac, zaljubljenik u prirodu i odličan predavač i motivator, najpoznatiji po svom projektu From Sea to Summit. Pješačeći s obala mora (jezera) i penjući se na najviše vrhove koji se geografski vežu uz to more, Matej susreće ljude, životinje, ćudi prirode i upoznaje zemlju/e kroz koju/e se kreće na tom putu.

Tako su poznati njegovi od mora do vrha podvizi – Maroko, 2015. od Atlantskog oceana do najvišeg vrha Afrike Toubkala (4167 m); Iran, 2017. od Kaspijskog mora do najvišeg vrha Damavanda (5671 m); Italija, 2018. od Ligurskog mora do Mont Blanca (4810 m), no nama će biti najzanimljivije njegovo putovanje od obala Balatona do najvišeg vrha Mađarske Kekesteto/Matra (1014 m) ili, kako ga je on nazvao Pannonian Sea to Summit. Dodao je još jedan podnaslov ovom pothvatu: Umjetnički performans "Nije važno koliko je vrh visok".

Ako se uzme da je Balaton ostatak nekadašnjeg Panonskog mora, naziv trekinga je svakako prihvatljiv. A kakve sve zanimljivosti i ljepote krije susjedna država, pokazat će nam kroz fotografije, videa i (uvijek) duhovitu i zanimljivu priču.

Ulaz na predavanje je besplatan!

Podijeli