Novosti Sport Događanja

Dani mađarske kulture u Velikoj Gorici uz zanimljivu izložbu, putopisno predavanje, koncert i film!

18.05.2022. / Petar Brnada

Pučko otvoreno učilište Velika Gorica u suradnji s Institutom Liszt – Mađarskim kulturnim centrom Zagreb organizira Dane mađarske kulture, višednevnu manifestaciju kojom se Velikogoričanima želi prezentirati mađarsku arhitekturu na hrvatskom tlu, suvremenu mađarsku kinematografiju i isprepletenost glazbene umjetnosti Mađara i Hrvata u Mađarskoj. Dani mađarske kulture za cilj imaju upoznavanje kulturnih vrijednosti susjednog nam naroda, njegovanje mađarske kulturne baštine kao rezultata zajedničke povijesti te jačanje dobrih odnosa i međusobnog poštivanja.

Manifestacija će započeti u četvrtak, 19. svibnja u 19 sati izložbom "Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu" u izložbenom prostoru POUVG-a.

Autor i kustos izložbe je Boris Dundović, a izložba ostaje otvorena do 2. lipnja.

Izložbom ''Graditeljski odjeci Translajtanije: Mađarska arhitektura 19. i početka 20. stoljeća na hrvatskom tlu'' će se predstaviti konceptualni okviri te arhitektonsko-urbanistička ostvarenja mađarskih arhitekata na prostoru kontinentalne Hrvatske tijekom tzv. „dugog devetnaestog stoljeća“, odnosno od kraja 18. stoljeća do Trijanonskog sporazuma 1920. godine. Refleksija utjecaja mađarske arhitekture bit će obrađena pojedinačnim projektantima koji su ostavili svoj trag na hrvatskim prostorima, kao i njihovim pojedinačnim realizacijama. Osim s tim vrijednim graditeljskim naslijeđem, posjetitelji će biti upoznati i s vrstama i tipologijama u arhitekturi i urbanizmu ugarskoga 19. stoljeća, ali i s njihovim specifičnostima s obzirom na koincidirajuće društvene, ekonomske, političke i kulturne tokove.

Uz veća urbana žarišta poput Zagreba, Osijeka i Rijeke, izložbom će biti uključeni i manji hrvatski gradovi (primjerice Čakovec i Daruvar), ali i manja naselja u kojima su nastajali vrhunski primjerci ladanjske arhitekture poput dvoraca i kurija. Među izloženim arhitektima i njihovim realizacijama tako će se naći projektantska imena poput Józsefa Hilda, Ferenca Pfaffa, Sándora Aignera, Ignáca Alpára, Istvána Möllera, Vilmosa Freunda, Lipóta Baumhorna, Ernőa Foerka, Gyule Sándyja, kao i brojnih drugih doajena ugarske arhitekture klasicizma, historicizma i secesije.

Izložba se temelji na višegodišnjem znanstvenom istraživanju mađarsko-hrvatskih kulturnih veza i njihovoga odjeka u izgrađenom okolišu. Vremenski okvir izložbe ujedno je i umjetnička sinteza osam stoljeća dugog bliskog monarhijskoga suživota mađarske i hrvatske kulture, koji je upravo u nagodbenom razdoblju Austro-Ugarske doživio svoj vrhunac. U sklopu Dana mađarske kulture 2022. godine, ovom izložbom predstavit će se bogato naslijeđe ugarske arhitekture na našem tlu, ali i učiniti doprinos razumijevanju snažne baštinske isprepletenosti dvaju naroda.

Od Balatona do vrha Mađarske

Istog dana, 19. svibnja, s početkom u 20 sati u vijećnici POUVG-a održat će se putopisno predavanje „Od Balatona do vrha Mađarske“ (iz projekta From Sea to Summit) gosta predavača Mateja Perkova.

Matej Perkov je planinar, visokogorac, zaljubljenik u prirodu i odličan predavač i motivator, najpoznatiji po svom projektu From Sea to Summit. Pješačeći s obala mora (jezera) i penjući se na najviše vrhove koji se geografski vežu uz to more, Matej susreće ljude, životinje, ćudi prirode i upoznaje zemlju/e kroz koju/e se kreće na tom putu.

Tako su poznati njegovi od mora do vrha podvizi – Maroko, 2015. od Atlantskog oceana do najvišeg vrha Afrike Toubkala (4167 m); Iran, 2017. od Kaspijskog mora do najvišeg vrha Damavanda (5671 m); Italija, 2018. od Ligurskog mora do Mont Blanca (4810 m), no nama će biti najzanimljivije njegovo putovanje od obala Balatona do najvišeg vrha Mađarske Kekesteto/Matra (1014 m) ili, kako ga je on nazvao Pannonian Sea to Summit. Dodao je još jedan podnaslov ovom pothvatu: Umjetnički performans "Nije važno koliko je vrh visok".

Ako se uzme da je Balaton ostatak nekadašnjeg Panonskog mora, naziv trekinga je svakako prihvatljiv. A kakve sve zanimljivosti i ljepote krije susjedna država, pokazat će nam kroz fotografije, videa i (uvijek) duhovitu i zanimljivu priču.

Ulaz je besplatan!

Dani mađarske kulture i Filmska revija MOŽE I BEZ HOLLYWOODA u kino Gorica donose film PRIJE MRAKA/Napszállta.

Radnja filma odvija se 1913. godine u srcu Europe, u Budimpešti. Mlada Irisz Leiter dolazi u mađarski glavni grad puna nade da će se zaposliti u legendarnom dućanu za prodaju ženskih šešira koji je pripadao njezinim sada pokojnim roditeljima. Međutim, ubrzo ju iz dućana otjera novi vlasnik. Dok traju pripreme za otvaranje novog Leiter dućana, a koji je namijenjen u to vrijeme najznačajnijim gostima, Irisz iznenada posjećuje nepoznati čovjek koji traži Kálmána Leitera. Mlada djevojka započne istraživati sve o Kálmánu. Potraga će ju odvesti sve do same utrobe začetka nemira i razloga nastanka Prvog svjetskog rata…

Ulaz na film je besplatan!

Koncert ansambla Tanac i OSS Buševec

Manifestacija završava u subotu 21. svibnja u 19:30 sati koncertom ansambla Tanac iz Mađarske i OSS Buševec koji će se održati u Dvorani Gorica.

Plesovi Hrvata u Mađarskoj puni su života i virtuoziteta. Suživot dvaju naroda, te njihov utjecaj jedan na drugoga, osjeća se u svemu, tako i u plesu.

Ogranak Seljačke sloge Buševec je KUD koji djeluje od 1920. godine i u svojoj povijesti je nastupao na mnogim pozornicama diljem Lijepe Naše i svijeta. Društvo danas broji 400 članova od kojih je 200-tinjak svakodnevno aktivno u nizu sekcija i grupa. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja. Aktivni su članovi CIOFF Hrvatske sekcije, pod čijom ingerencijom organiziraju i Međunarodni festival tradicijskih glazbala i Međunarodni dječji folklorni festival. Organizatori su niza kulturnih događanja i manifestacija.

Folklorni ansambl „Tanac“ utemeljen je u listopadu 1988. g. u Pečuhu od mladeži iz okolnih bošnjačkih-hrvatskih sela. Prvenstveni cilj djelatnosti društva uvijek je bio (i je) sakupljanje, prikazivanje i čuvanje narodnog blaga, a u prvom redu plesa Hrvata u Mađarskoj. Dobitnici su brojnih nagrada i priznanja. Od 1996. g. ansambl je organizator hrvatskog festivala pod naslovom „Dobro došli, naši mili gosti!“

Ulaz besplatan!

Podijeli