Novosti Sport Događanja

'Turopoljska baština kroz sjećanja' u centru Zagreba: "Hrast je izgradio naš kraj kao i našeg čovjeka!"

10.05.2022. / Petar Brnada

Prekrasne drvene makete velikogoričkog majstora Stjepana Mihanovića kako bi se drveno graditeljstvo Turopolja približilo turistima i stanovnicima Zagreba jutros su izložene u prostorima Zagrebačke županije, u Preradovićevoj ulici u Zagrebu.

Radi se o izložbi pod nazivom “Turopoljska baština kroz sjećanja” koja je nastavak suradnje i sinergije Turističke zajednice Zagrebačke županije, Plemenite općine turopoljske i Grada, a koji zajedno žele iskazati da im je Turopolje bitno!

-Nastojat ćemo kroz promociju koja je započela i kroz protekli period promocijom suvenira turopoljskog kraja, podgutnice i poculice, reći zašto je Turopolje važno i zašto na pola sata od samog centra grada imate očuvanu ljepotu i prirodu kao i baštinu koja se njeguje- istaknula je direktorica Turističke zajednice Zagrebačke županije, Ivana Alilović.

Prilikom otvorenja izložbe, župan Plemenite općine turopoljske, Juraj Odrčić, kazao je da Turopoljci drže da je hrast na neki način jednako izgradio Turopolje u smislu ostavštine drvenog graditeljstva, kao što je izgradio i turopoljskog čovjeka. Hrast je, naglasio je župan, pratio Turopoljca doslovce od kolijevke do groba i apsolutno sve u povijesti Turopolja izgrađeno je od hrasta.

Izložene makete su u jednakom omjeru i pokazuju posebnosti turopoljskog kraja. Među njima su kapela Ranjenog Isusa na Plesu koja se može vidjeti na putu prema aerodromu, čardak iz Mraclina koji je naselje s najviše sačuvanih čardaka, kurija Modić-Bedeković koja je pod upravom Muzeja Turopolja i otvorena je za posjete te kapela Svete Barbare u Velikoj Mlaki.

-Svaka od njih zaseban je tip drvenog graditeljstva što nam pokazuje kakva je bila vještina i umijeće palira koji su sagradili objekte. Sva ta četiri objekta i danas su prisutni u prostoru i stari su preko 200 godina- otkrio je Odrčić.

Gradonačelnik Velike Gorice, Krešimir Ačkar, istaknuo je da smo svjedoci jedne odlične suradnje između Turističke zajednice Zagrebačke županije, Plemenite opčine turopoljske i Grada Velike Gorice koja je prije nekoliko tjedana rezultirala i promocijom turopoljske svinje s intencijom da se nađe na tanjurima restorana diljem Lijepe naše.

-Danas ove makete koje vidite samo su primjer su ljepota i svega onoga što možete doći vidjeti u našoj maloj sredini. Poanta ove priče svodi se na to da želimo prezentirati metropoli koja broji preko 800.000 stanovnika sve ono što nudi Velika Gorica, bilo da dođu biciklom ili autom. Zagrepčani imaju različite interese i mnogo njih njeguje arhitekturu i tradiciju i željni su prirode i izleta koji nisu daleko- zaključio je Ačkar.

Galerija slika

Bogata baština turopoljskog drvenog graditeljstva u centru Zagreba: "Hrast je izgradio naš kraj kao i našeg čovjeka!" Bogata baština turopoljskog drvenog graditeljstva u centru Zagreba: "Hrast je izgradio naš kraj kao i našeg čovjeka!" Bogata baština turopoljskog drvenog graditeljstva u centru Zagreba: "Hrast je izgradio naš kraj kao i našeg čovjeka!" Bogata baština turopoljskog drvenog graditeljstva u centru Zagreba: "Hrast je izgradio naš kraj kao i našeg čovjeka!" Bogata baština turopoljskog drvenog graditeljstva u centru Zagreba: "Hrast je izgradio naš kraj kao i našeg čovjeka!" Bogata baština turopoljskog drvenog graditeljstva u centru Zagreba: "Hrast je izgradio naš kraj kao i našeg čovjeka!" Bogata baština turopoljskog drvenog graditeljstva u centru Zagreba: "Hrast je izgradio naš kraj kao i našeg čovjeka!"

Podijeli